Irak splitter Sikkerhetsrådet

Irak tilbyr FNs våpeninspektører å få komme tilbake uten betingelser. Dermed avblåser Russland krigen, mens USA og Storbritannia er svært skeptisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irak sa i et brev til FN sent mandag at FNs våpeninspektører kan få gjenoppta sitt arbeid etter fire års fravær. Brevet er blitt møtt dels med skepsis, dels med lettelse rundt om i verden. USA og Storbritannia vil fortsatt ha en ny FN-resolusjon som sier uten omsvøp hva Irak må gjøre, men Russland mener nå at en ny resolusjon ikke er nødvendig. Sikkerhetsrådet møtes tirsdag for å diskutere det irakiske utspillet.

USA vil ha en ny resolusjon som sier i klartekst hva Irak risikerer hvis landet ikke retter seg etter FNs krav.

- Det er bare press fra en samlet verden og trusselen om en militæraksjon som har fått Saddam Hussein til å blunke, sa en tjenestemann i det amerikanske utenriksdepartementet tirsdag.

Bush-administrasjonen reagerte med inngrodd skepsis på brevet fra Bagdad til FN, og sa at Saddam Hussein har vist at han ikke er til å stole på.

- Dette er et taktisk utspill i håp om å avverge et skarpt vedtak fra Sikkerhetsrådet, sa talsmann for Det hvite hus, Scott McClellan.

Storbritannias utenriksminister Jack Straw pekte på at tilsvarende irakiske utspill tidligere har vært «et alternativ til å gjøre det som kreves av Irak.» Men andre land hilste Iraks invitasjon velkommen.

- Vi har greid å forhindre trusselen om et militært scenario, og har styrt prosessen tilbake til de politiske kanaler, sa Russlands utenriksminister Igor Ivanov. Han la til at det nå ikke er behov for en ny FN-resolusjon.

Arabiske land trakk et lettelsens sukk, ved utsiktene til at en krig kan unngås. Lederen for FNs våpeninspektører Hans Blix sa han er klar for samtaler om de praktiske sidene ved nye våpeninspeksjoner.

Iraks brev til FN kom etter at presset var kraftig intensivert. Det begynte med president Bushs tale til FNs hovedforsamling i forrige uke, og kulminerte med at flere araberland snudde og sa at de likevel vil støtte en militæraksjon mot Irak. Både Saudi-Arabia og Jordan har sagt at de vil kunne delta i en militær intervensjon.

Også i Vesten har det vært et stemningsskifte etter Bushs tale. I Storbritannia har motstanden mot en militær intervensjon i Irak gått ned fra 50 prosent for tre uker siden til 40 prosent, ifølge en meningsmåling gjengitt i The Guardian tirsdag.

I FN har det vært økende oppslutning om forslaget om en ny Sikkerhetsråds-resolusjon som krever at Irak oppfyller alle FNs krav, helt tilbake fra Golf-krigen i 1991.

(NTB)

UTSPILL SOM SPLITTER: I går møttes Saddam Hussein og andre Irak-ledere for å diskutere FNs våpeninpeksjoner.