Irak stanser oljeeksporten

Irak stanser hele sin oljeeksport i 30 dager, sa landets president Saddam Hussein mandag. Kranene skrus igjen i protest mot Israels militære offensiv mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det betyr at eksporten kan komme i gang igjen, når og hvis israelerne trekker seg tilbake, tilføyde Saddam. Ifølge den irakiske lederen ble eksporten gjennom den irakiske terminalen Mina al-Bakr og den tyrkiske havnen Ceyhan stoppet fra middagstid mandag.

Irak har den siste tiden eksportert rundt to millioner fat råolje per dag, et volum som tilsvarer rundt 4 prosent av den internasjonale oljehandelen. Saddams kunngjøring førte til at oljeprisen steg til over 27 dollar per fat på børsen i London.

Nordsjøolje opp

Prisen på nordsjøolje av Brent-kvalitet gikk opp fra 25,99 dollar per fat ved stengetid fredag til 27,35 prosent midt på dagen mandag. Oljeprisen hadde vist stigende tendens allerede før den irakiske kunngjøringen.

Prisen steg i takt med økende etterspørsel, etter at Israel fortsatte sin militære offensiv på Vestbredden. Markedet reagerte nervøst på at Israels statsminister Ariel Sharon ikke reagerte på USAs krav om tilbaketrekning fra de palestinske områdene.

Irans øverste leder, ayatolla Ali Khamenei, ba sist fredag alle islamske land stanse eksporten av olje til vestlige land og andre nasjoner som har forbindelser med Israel. Khamenei kalte dette en symbolsk boikott, og sa at den burde vare i en måned.

Sterk økning

Saddams beslutning om å stanse eksporten kom etter at Iraks utførsel av råolje økte sterkt den siste uken i mars. Ifølge kontoret som administrerer det såkalte olje-mot-mat-programmet, steg eksporten fra 6,7 millioner fat til 16,5 millioner fat.

Irak har med ujevne mellomrom selv stanset den begrensede eksporten av råolje som FN har latt landet gjenoppta. Denne eksporten skjer på betingelse av at inntektene brukes til kjøp av mat, medisiner og andre produkter den irakiske sivilbefolkningen trenger.

Olje-mot-mat-ordningen ble innført som en lemping på sanksjonene etter Iraks invasjon av Kuwait i 1990 og Golfkrigen året etter. Irak har under normale forhold en produksjonskapasitet på 2,2 millioner fat per dag.

(NTB)