Irak stopper våpeninspektørene

En uke etter at avtalen mellom FN og Saddam Hussein ble undertegnet starter problemene. Irakiske embedsmenn hevder at det nå er FNs generalsekretær Kofi Annan som skal styre våpeninspektørene, ikke inspeksjonsgruppens leder Richard Butler. Amerikanerne er svært uenige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den fredelige løsningen som Kofi Annan kom frem til i forrige uke viser seg å være vanskelig å gjennomføre i praksis. Irakiske embedsmenn hevder at avtalen mellom FN og Irak innebærer at Kofi Annan selv skal stå ansvarlig for våpeninspektørene og inspeksjonen av de åtte såkalte «presidentpalassene». Lederen for inspeksjonsgruppen Richard Butler er svært uenig, og insisterer på at han skal ha kontroll over inspeksjonene.

Avgjørende
Striden dreier seg om et avgjørende punkt i avtalen mellom FN og Irak. Ifølge avtalen skal FN-oppnevnte diplomater følge våpen-inspektørene under letingen etter ulovlige våpen i Saddam Husseins presidentpalasser.

FN insisterer på at avtalen ikke undergraver våpeninspektørenes autoritet, men i Bagdad ser man annerledes på det.

Makt bak kravene
FNs sikkerhetsråd vurderer nå om de skal sette sette makt bak inspeksjons-kravene. Allerede i ettermiddag kan Sikkerhetsrådet vedta en resolusjon med en skarp advarsel til Irak om at de nok bør rette seg etter avtalen. USA har ennå ikke trukket sine styrker i Golfen tilbake. Ifølge BBCs korrespondent i Washington har Russland og Kina sagt foreløpig nei til resolusjonen.