Irak stormet leir med iranske opposisjonelle

Minst 260 mennesker ble såret da irakiske sikkerhetsstyrker tirsdag stormet en leir nord for Bagdad som brukes av en iransk opposisjonell eksilgruppe.

ANGREP: Et videobilde viser irakiske sikkerhetsstyrker i sammenstøt med demonstranter i Ashraf i går. Foto: Scanpix
ANGREP: Et videobilde viser irakiske sikkerhetsstyrker i sammenstøt med demonstranter i Ashraf i går. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 260 mennesker ble såret da irakiske sikkerhetsstyrker tirsdag stormet en leir nord for Bagdad som brukes av en iransk opposisjonell eksilgruppe.

Både kilder i politiet og i Ashraf-leiren bekrefter at et stort antall er såret. Over 20 skal være alvorlig skadd etter at opprørspoliti tok seg inn i leiren og begynte å slå beboerne, som har tilknytning til den iranske opposisjonsgruppen Folkets mujahedeen. Om lag 50 beboere skal være arrestert.

Det irakiske militæret hevder de med tvang tok kontroll over leiren ettersom forhandlinger over lengre tid ikke har ført fram. 800 soldater og 200 politifolk deltok i operasjonen, som ble igangsatt etter ordre fra kontoret til Iraks statsminister Nuri al-Maliki.


- Bekymret

Ashraf-leiren huser tilhengere av Fokets mujahedeen og deres familiemedlemmer. Gruppen, som i utgangspunktet var en væpnet geriljaorganisasjon, har hatt base i Irak de siste 20 årene. Ashraf-leiren ble avvæpnet av amerikanske styrker i 2003.

- Jeg er bekymret for hva som nå skjer med mine foreldre, med mine venner og de flere tusen andre iranerne i leiren. Det er mennesker som skulle bli beskyttet, sier norsk-iranske Milica Javdan til NTB.

26-åringen forteller at hun ikke nå har mulighet til å komme i kontakt med familien i leiren, og at hun venter på lister over sårede.


Terrorlistet

De om lag 3.500 innbyggerne i Ashraf var inntil nylig omringet av amerikanske soldater, og de mener USA fortsatt har ansvar for sikkerheten deres.

Amerikanske myndigheter anser Folkets mujahedeen for en terrorgruppe, mens EU fjernet organisasjonen fra sin terrorliste tidligere i år.

Gruppen ble opprettet på 60-tallet med mål om å kaste Shah Mohammed Reza Pahlavi, men ble tilsidesatt av regimet som kom til makten etter revolusjonen i Iran i 1979, og har fortsatt kampen mot de nye styresmaktene i Teheran.

Tirsdagens irakiske offensiv kommer etter at gruppen hadde sagt seg villig til å returnere til Iran, dersom myndigheten der kan garantere at medlemmer av gruppen verken arresteres, tortureres eller straffeforfølges. (©NTB)

SKADET: Videobilde viser det som sansynligvis er en såret mann. Foto: Scanpix
SKADET: Videobilde viser det som sansynligvis er en såret mann. Foto: Scanpix Vis mer