Irak støtter diplomatisk plan

Kairo (NTB-Reuters-DPA): Irak støtter et russisk forslag om å åpne «alle eiendommer» for FNs våpeninspektører for å unngå et militært angrep, ifølge Iraks utenriksminister Mohammed Saeed al-Sahaf. USA er imidlertid klar for angrep om en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det sa Iraks utenriksminister Mohammed Saeed al-Sahaf i dag. Det haster å forhandle fram et kompromiss i Irak-striden. USA opplyste onsdag at de er klare til å angripe Irak om en uke.

  - Det russiske initiativet ba Irak åpne alle presidentens åtte eiendommer for våpeninspektørene. Vi støtter dette forslaget, og håper at diplomatisk innsats fra Russland, Frankrike og Den arabiske liga kan forhindre et militært angrep, sa utenriksminister Sahad til journalister etter samtaler med Egypts president Hosni Mubarak.

To måneder

De åtte eiendommene vil bli åpnet for FN-inspektører i en til to måneder, sa utenriksministeren.

 Inspeksjonene blir tillatt dersom det opprettes en spesialkomite, som blir satt sammen ene og alene for å foreta inspeksjon av de såkalte palassene. Sjefen for komiteen skal bli utpekt direkte av FNs generalsekretær Kofi Annan. Årsaken til den aktuelle konflikten er at Irak protesterer mot sammensetningen av FNs inspeksjonsteam (UNSCOM). Irak mener at den er alt for USA-dominert.

  Det russiske forslaget går ut på at teamet skal få ny sammensetning. Det skal inkludere eksperter fra de fem permanente medlemmene av Sikkerhetsrådet - Russland, Storbritannia, Frankrike, Kina og USA. I tillegg kommer representanter fra de 21 landene som alt inngår i UNSCOM.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer