Irak svarer på angrepene

Irkakiske myndigheter hevder å ha skutt ned et amerikansk jagerfly over Irak i ettermiddag. Samtidig er fire soldater drept og sju andre skadd da amerikanske fly skjøt raketter mot en irakisk anti-luftskytsbase.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker skjøt i dag ned et fiendtlig vestlig fly, het det i et militært kommunike fra Bagdad.

Den irakiske hær er så godt som sikker på at den skjøt ned et fiendtlig fly, het det i kommunikeet.

- Amerikanske myndigheter har etter alt å dømme ikke kunngjort nedskytingen for at piloten skal få tid til å komme seg i sikkerhet hvis han fortsatt er i live, eller for at agenter skal få tid til å hente ut liket, dersom han er død, het det i kommunikeet.

Det irakiske nyhetsbyrået INA opplyste at irakerne også forsøkte å finne fram til det angivelige flyvraket.

Tidligere i dag opplyste det samme nyhetsbyrået at vestlige krigsfly, med base i Tyrkia, angrep stillinger i Nord-Irak. Ifølge irakiske kilder ble fire soldater drept og sju skadd i angrepet.

- Fiendtlige fly fra Tyrkia fløy ulovlig over Iraks luftrom kl. 11.37. Flyene skjøt mot en av våre stillinger, ifølge INA.

Skjøt tilbake

USAs president Bill Clinton bekreftet at amerikanske kampflygere hadde skutt mot et rakettbatteri i selvforsvar, mens de var på et flyinspeksjon over flyforbudssonen i Nord-Irak.

- Våre flygere har tillatelse og rett til å forsvare seg hvis de blir angrepet. De svarte passende på Iraks aksjon, sa Clinton. Han understreket at USA fortsatt vil sørge for at flyforbudet i nord og sør blir opprettholdt.

Vestlige allierte har innført et flyforbudsone over det sørlige og nordlige Irak, områder som utgjør over halvparten av Iraks territorium. Flyforbudsonene ble etablert etter gjentatte irakiske angrep på den shia-muslimske og kurdiske befolkningen i områdene.

Etter den siste amerikansk-britiske bombingen av Bagdad tidligere denne måneden, har Irak sagt at landet ikke lenger kan akseptere disse flyforbudsonene, og de vestlige alliertes overvåkning av dem.

Toppmøte utsatt

Samtidig som det kom meldinger om nye militærkonfrontasjoner, ble det klart at det arabiske toppmøtet, som skulle ha vært holdt onsdag, er utsatt. Det er Irak som har krevd at de arabiske landene kommer sammen for å fordømme luftangrepet i desember og FN-sanksjonene som ble iverksatt mot landet etter invasjonen av Kuwait i 1990, men det er Jemen som tok initiativ til møtet. Uten riksministrene skulle drøfte et eventuelt toppmøte for å ta opp situasjonen etter luftangrepet på Irak.

Årsaken til at møtet mellom de arabiske utenriksministrene er utsatt er motstand fra flere land som ikke mener det er riktig at Irak deltar, blant andre Saudi-Arabia. De seks landene i Samarbeidsrådet for Golflandene, Kuwait, Bahrain, Oman, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, motsatte seg møtet.

(NTB-AFP)