Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak truer med å skyte ned amerikanske fly

NEW YORK (NTB-Reuters-AFP): Irak har truet med å skyte ned amerikanske spionfly som FN bruker i overvåkingen av Irak. USA svarer med å sende flere krigsfly til Golfen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trusselen om å skyte ned U2-flyene er framsatt i et brev fra Iraks FN-ambassadør Nizar Hamdoon til lederen for FNs spesialkommisjon for Irak, Richard Butler.

- Sett i lys av det som har hendt den siste tiden, er Irak forberedt på en amerikansk militær aksjon. Vi kan derfor ikke akseptere at USA overvåker Irak med spionfly. Vi forlanger derfor at overflygningene med U-2, som skal finne sted 5. og 7. november, blir kansellert, skriver Hamdoon.

Ansvar

Ambassadøren håper at Butler tar på seg ansvaret for avgjørelsen om å sende spionflyene til Irak.

- Særlig når vårt luftvern står klart til å slå tilbake mot en mulig aggresjon, skriver Hamdoon.

De amerikanske spionflyene har base i Saudi-Arabia. De har i fire år gitt FN-inspektørene anledning til å finne fram til og nøytralisere Iraks masseødeleggelsesvåpen.

Ifølge en talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet vil USA sende flere kampfly til Golfen for å overvåke flyforbudsonene i Irak. USA vil heller ikke ha en dialog mellom FN og Iraks president Saddam Hussein om våpeninspektørene.
 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!