Irak utestenger amerikanere igjen

BAGHDAD (NTB-AFP-Reuter): Irak har igjen besluttet å utestenge en gruppe av FNs våpeninspektører. Gruppen er ledet av amerikaneren Scott Ritter, som irakiske myndigheter beskylder for spionasje. Beslutningen kan utløse en ny krise i forholdet til FN og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Irak har besluttet å stanse UNSCOM-inpeksjonsteam ledet av Scott Ritter. Teamet får ikke anledning til å utføre inspeksjoner før det har fått en annen sammensetning, het det i meldingen, gjengitt av det offisielle nyhetsbyrået INA.

Irak har gjentatte ganger beskyldt Ritter for spionasje. Ritter var kaptein i det amerikanske marinekorpset under Golfkrigen.

At Irak nå beslutter å hindre våpeninspektørene i å utføre arbeidet sitt, kan utløse en ny krise i forholdet til FN og USA.

Da Irak i november i fjor utviste FNs våpeninspektører fordi de beskyldte de amerikanske inspektørene for spionasje til fordel for USA, førte det til en alvorlig krise som truet med å utløse nye militære aksjoner mot Irak.

Overvåke

UNSCOM ble opprettet av Sikkerhetsrådet for å overvåke ødeleggelsen av Iraks våpenarsenal etter Golf-krigen i 1991. Irak beskyldte i fjor høst UNSCOM for å være et amerikansk organ. FN på sin side nektet å la seg diktere av Irak når det gjaldt sammensetningen av inspektørgruppene.

Irak protesterte i går mot den amerikanske dominansen i FN-teamet, men gruppen utførte likevel sine inspeksjoner mandag. Fra og med i morgen blir imidlertid gruppen hindret i å utføre arbeidet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer