Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak utestenger amerikanere igjen

BAGHDAD (NTB-AFP-Reuter): Irak har igjen besluttet å utestenge en gruppe av FNs våpeninspektører. Gruppen er ledet av amerikaneren Scott Ritter, som irakiske myndigheter beskylder for spionasje. Beslutningen kan utløse en ny krise i forholdet til FN og USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Irak har besluttet å stanse UNSCOM-inpeksjonsteam ledet av Scott Ritter. Teamet får ikke anledning til å utføre inspeksjoner før det har fått en annen sammensetning, het det i meldingen, gjengitt av det offisielle nyhetsbyrået INA.

Irak har gjentatte ganger beskyldt Ritter for spionasje. Ritter var kaptein i det amerikanske marinekorpset under Golfkrigen.

At Irak nå beslutter å hindre våpeninspektørene i å utføre arbeidet sitt, kan utløse en ny krise i forholdet til FN og USA.

Da Irak i november i fjor utviste FNs våpeninspektører fordi de beskyldte de amerikanske inspektørene for spionasje til fordel for USA, førte det til en alvorlig krise som truet med å utløse nye militære aksjoner mot Irak.

Overvåke

UNSCOM ble opprettet av Sikkerhetsrådet for å overvåke ødeleggelsen av Iraks våpenarsenal etter Golf-krigen i 1991. Irak beskyldte i fjor høst UNSCOM for å være et amerikansk organ. FN på sin side nektet å la seg diktere av Irak når det gjaldt sammensetningen av inspektørgruppene.

Irak protesterte i går mot den amerikanske dominansen i FN-teamet, men gruppen utførte likevel sine inspeksjoner mandag. Fra og med i morgen blir imidlertid gruppen hindret i å utføre arbeidet.

Irak mener at gruppen som er sammensatt av ni amerikanere, fem briter, en russer og en australier, er for dominert av amerikanere og briter.

- FNs sikkerhetsråd har gjort det klinkende klart at FN-inspektørene må få utføre jobben sin, uttalte talsmann for Pentagon, Ken Bacon. Vi forventer at Irak oppfyller FNs sikkerhetsråds resolusjoner, la han til.

Etter krisen i høst gikk Irak med på, etter russisk mekling, at UNSCOM i sin helhet skulle få vende tilbake og gjenoppta arbeidet fra 20. november.

Heving av sanksjoner

Til gjengjeld lovet Russland å arbeide for en annen og mer representativ sammensetning fra FN-landene i UNSCOM. Dessuten lovet Russland å arbeide for en rask heving av FN-sanksjonene mot Irak, og spesielt for å få gjennomført artikkel 22 av resolusjon nummer 687.

Denne delen av resolusjonen som ble vedtatt i 1991, sier at så snart FN har stadfestet at alle Iraks masseødeleggelsesvåpen er fjernet, skal Sikkerhetsrådet heve sanksjonene.

Sanksjonene hindrer Irak i å eksportere olje, noe som har vært dramatisk for landets økonomi og gått særlig hardt utover sivilbefolkningen. Like over nyttår godkjente FN en irakisk plan for matfordeling, som er ledd i et mat-for-olje-program.

Ifølge programmet kan Irak selge olje for 2 milliarder dollar hvert halvår for å kjøpe mat, medisiner og andre humanitære forsyninger for å lette effektene av sanksjonene som ble ilagt etter invasjonen av Kuwait i 1990.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!