Irak utviser våpeninspektører

BAGDAD (NTB): Irak utviser amerikanske våpeninspektører og har bedt dem forlate landet straks. Dermed øker faren for en amerikansk militæraksjon mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Amerikanerne har fått ordre om å forlate landet umiddelbart, meldte det irakiske nyhetsbyrået INA etter et møte i det irakiske revolusjonsrådet torsdag. Møtet skal ha vært ledet av Saddam Hussein.

Uansvarlig

FNs generalsekretær Kofi Annan uttrykte overraskelse over tiltaket og sa han ville drøfte med sine rådgivere om FN nå skal trekke ut alle våpeninspektørene. Like før Annan uttalte seg ankom Iraks visestatsminister Tariq Aziz til FN-hovedkvarteret for å møte ham.

INA skriver at utvisningsvedtaket står ved lag så lenge USA og FNs sikkerhetsråd ikke revurderer «sin uansvarlige politikk overfor Irak».

Vil ha dialog

Samtidig ber de irakiske lederne USA og FN gjenoppta dialogen i stedet for «å komme med trusler og urettferdige resolusjoner». Irak vil fortsette å samarbeide med FNs spesialkommisjon for Irak (UNSCOM), som overvåker tilintetgjørelsen av Iraks masseødeleggelsesvåpen, så lenge det skjer uten amerikanske inspektører.

Seks amerikanere

Det er for tiden seks amerikanske våpeninspektører som arbeider for UNSCOM.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer