Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irak utviser våpeninspektører

BAGDAD (NTB): Irak utviser amerikanske våpeninspektører og har bedt dem forlate landet straks. Dermed øker faren for en amerikansk militæraksjon mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanerne har fått ordre om å forlate landet umiddelbart, meldte det irakiske nyhetsbyrået INA etter et møte i det irakiske revolusjonsrådet torsdag. Møtet skal ha vært ledet av Saddam Hussein.

Uansvarlig

FNs generalsekretær Kofi Annan uttrykte overraskelse over tiltaket og sa han ville drøfte med sine rådgivere om FN nå skal trekke ut alle våpeninspektørene. Like før Annan uttalte seg ankom Iraks visestatsminister Tariq Aziz til FN-hovedkvarteret for å møte ham.

INA skriver at utvisningsvedtaket står ved lag så lenge USA og FNs sikkerhetsråd ikke revurderer «sin uansvarlige politikk overfor Irak».

Vil ha dialog

Samtidig ber de irakiske lederne USA og FN gjenoppta dialogen i stedet for «å komme med trusler og urettferdige resolusjoner». Irak vil fortsette å samarbeide med FNs spesialkommisjon for Irak (UNSCOM), som overvåker tilintetgjørelsen av Iraks masseødeleggelsesvåpen, så lenge det skjer uten amerikanske inspektører.

Seks amerikanere

Det er for tiden seks amerikanske våpeninspektører som arbeider for UNSCOM.

Den amerikanske FN-ambassadøren Bill Richardson karakteriserte i går utvisningsvedtaket som uaksepabelt, og sa det kunne få «alvorlige konsekvenser».

Den nåværende krisen mellom Irak og FN var et faktum da Irak 29. oktober kunngjorde at landet anså de amerikanske våpeninspektørene for å være spioner, og at de måtte forlate landet.

Sanksjoner

Våpeninspektørene er i Irak for å forsikre seg om at Saddam Hussein oppfyller FNs krav om å kvitte seg med arsenalet av masseutryddelsesvåpen og langtrekkende raketter.

Før det skjer, vil ikke FN oppheve sanksjonene som ble innført etter at Irak invaderte Kuwait i 1990, som førte til Golf-krigen.

Hele Norges coronakart