- Irak vil åpne Saddams presidentpalasser

Etter at president George W. Bush fikk ryggdekning fra USAs folkevalgte for en eventuell krig mot Irak, kom det svært blandede signaler fra Bagdad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den ene siden kom det tegn på trass, på den annen side tegn på at Irak ønsker forsoning.

I et intervju med det tyske magasinet Der Spiegel sier Iraks visepresident Taha Yassin Ramadan at FNs våpeninspektører vil få adgang til Saddam Husseins åtte presidentpalasser.

- For vår del kan inspektørene få undersøke hvor som helst og hvordan de enn måtte ønske, sier Ramadan i intervjuet som ble trykket i det tyske magasinet Der Spiegel lørdag.

I 1998 ble det avtalt spesielle prosedyrer for inspeksjon av presidentpalassene. Regjeringen i USA hevdet nylig at disse prosedyrene ikke sikrer god nok adgang til palassene.

- Paradoks

- Det vi står overfor her, er et paradoks. Jo strengere og tøffere vi er om det faktum at vi vil bruke makt mot Irak, jo mer sannsynlig er det at vi står overfor en fredelig løsning, sa Storbritannias utenriksminister Jack Straw lørdag.

Storbritannia er USAs viktigste allierte i den tøffe linjen for å få Saddam Hussein til å åpne alle dører i Irak for en ransaking av landet i jakten på eventuelle masseødeleggelsesvåpen.

Til BBC sier Straw at faren for en krig nå har flyttet seg «trolig lenger unna». Han er sikker på at dette skyldes trusselen om en mulig krig.

- For bare fire uker siden sa Irak at de ikke ville ha våpeninspektørene tilbake under noen som helst omstendighet, og at de ikke hadde noen masseødeleggelsesvåpen. Det er bare en grunn til at de har flyttet seg så langt. Ikke langt nok, men så langt som de har, og det er på grunn av den potensielle trusselen om bruk av makt, sier Straw.

Planer om militærstyre

Men ifølge den britiske avisen The Guardian har USA allerede lagt planer for hvordan de skal ta over styringen av Irak etter en eventuell krig hvor Iraks president Saddam Hussein er styrtet.

Ifølge avisen vil en slik operasjon kreve rundt 75.000 amerikanske soldater, og koste oppimot 120 milliarder kroner i året.

Militærstyret skal ifølge avisen fungere på samme måten som de militære overgangsregjeringene som ble opprettet etter annen verdenskrig i Japan og i Tyskland.

Planen er ifølge avisen det mest omfattende engasjementet i gjenoppbyggingen av et land siden avslutningen av annen verdenskrig.

USAs utenriksminister Colin Powell bekrefter i et intervju med amerikanske National Public Radio at det eksisterer planer om en amerikansk overgangsregjering.

- Hvis det kommer så langt, og presidenten håper at det ikke skjer, men skulle det skje, så har vi en forpliktelse til å innsette en bedre regjering, sa Powell i intervjuet.

NTB