- Irak vil bli et forbilde

USAs president sier at et nytt og demokratisk Irak kommer til å bli et eksempel til etterfølgelse for andre land i Midtøsten. - Gjenreisingen av Irak vil kreve varig og forpliktende innsats fra mange land, blant dem vårt eget, sier Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en tale George W. Bush holdt natt til torsdag norsk tid, het det at dersom USA blir nødt til å invadere Irak, vil de amerikanske styrkene ikke bli stående i landet «en eneste dag lenger enn nødvendig». Bush lovet at Saddam Hussein ikke vil byttet ut med en ny diktator.

Den amerikanske presidenten gjentok at Saddam og hans regime har forbindelser til internasjonale terrorgrupper, og kan komme til å utstyre terroristene med biologiske eller kjemiske våpen.

- Irak er en direkte og voksende trussel mot USA, sa han.

Inspirerende

- Et nytt regime i Irak ville tjene som et dramatisk og inspirerende frihetens eksempel for andre nasjoner i regionen, sa Bush i talen til forskningsinstitusjonen American Enterprise Institute. Dette er en av USAs eldste og mest ansette institusjoner i sitt slag.

- Å skape stabilitet og enhet i et fritt Irak blir ingen lett oppgave, men det er ingen unnskyldning for å la være å gjøre jobben, sa Bush.

- Gjenreisingen av Irak vil kreve varig og forpliktende innsats fra mange land, blant dem vårt eget, tilføyde han.

Bush påpekte samtidig at amerikanerne har tatt på seg og gjennomført slike oppgaver før, som under gjenreisingen av Europa etter annen verdenskrig. Kommentatorer betegner dette som et spark til Tyskland og Frankrike, som har stilt seg skeptiske til en Irak-krig.

Demokratisering

Den amerikanske presidenten framholdt også at et regimeskifte i Irak vil hjelpe fram en demokratisering blant palestinerne. For når Saddam-regimet faller, mister de ekstreme palestinske gruppene en av sine viktigste pengekilder, mente Bush.

- Oppbygging av demokratiske institusjoner i Irak vil klargjøre scenen for et bredere fredsarbeid i Midtøsten. Dermed kan teppet gå opp for en virkelig demokratisk palestinsk stat, sa den amerikanske presidenten.

Men først må det kanskje utkjempes en krig, og presidenten lovet at USA vil gjøre alt som står i landets makt for å hindre at det han kalte et døende regime i Bagdad setter fyr på Iraks oljefelter. Oljen tilhører det irakiske folk og ikke Saddam Hussein, sa George W. Bush.

(NTB-Reuters-AFP)

<B>TENKTE LITT: </B>USAs president, idet han tar en liten rast under nattens tale.