Irak vil kreve milliarderstatning for atomreaktor

Israel bombet irakisk atomreaktor i 1981.

KREVER MILLIARDERSTATNING: Iraks statsminister Nuri al-Maliki vil kreve milliarderstatning fra Israel for Osirak-reaktoren som ble bombet av israelske jagerfly i juni 1981. Foto: REUTERS/SCANPIX
KREVER MILLIARDERSTATNING: Iraks statsminister Nuri al-Maliki vil kreve milliarderstatning fra Israel for Osirak-reaktoren som ble bombet av israelske jagerfly i juni 1981. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Statsminister Nuri al-Maliki har bedt FN om bistand og viser til at Sikkerhetsrådet har gitt Irak rett på erstatning for Osirak-reaktoren som ble lagt i grus av israelske jagerfly i 1981.

Sikkerhetsrådet fordømte i en resolusjon i juni 1981 sterkt det israelske angrepet, og anså at «Irak har rett til passende erstatning for ødeleggelsene, og som Israel har innrømmet å stå bak».

Noen slik erstatning har irakerne aldri fått, men statsminister Nuri al-Maliki akter nå med FN i ryggen å gjøre et nytt framstøt, skriver det tyske nyhetsbyrået DPA.

Den irakiske regjeringen vedtok i slutten av november en plan for hvordan de via diplomatiske kanaler skal vinne fram med kravet, og en uavhengig ekspertkomité er opprettet for å vurdere hvor stor erstatning som skal kreves.

Mislikte sterkt

Israel, som er det eneste landet i Midtøsten med atomvåpen, mislikte sterkt det irakiske atomprogrammet og slo derfor til mot Osirak-reaktoren før den ble satt i drift.

Israel begrunnet angrepet med frykt for at Saddam Hussein skulle bruke reaktoren til å produsere atomvåpen.

Sikkerhetsrådet kjøpte ikke denne argumentasjonen, og viste til forsikringer fra Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) som hadde full tilgang til reaktoren.

Det israelske angrepet utgjorde derfor «en alvorlig trussel mot IAEAs kontrollregime», mente Sikkerhetsrådet.

Bekrefter

Den irakiske parlamentarikeren Mohammed Naji Mohammed, som tilhører regjeringskoalisjonen Den forente irakiske alliansen, leder an i arbeidet med å fremme et erstatningskrav overfor Israel.

Han bekrefter overfor den irakiske avisen al-Sabah at det er med kontakt med FN om saken, og opplyser at FN-sekretariatet nylig bekreftet at Sikkerhetsrådets resolusjon 487 pålegger Israel å gjøre opp for seg.

Resolusjonen vil derfor stå helt sentralt når irakerne nå skal forsøke å vinne diplomatisk støtte for sitt krav, opplyser Mohammed Naji Mohammed.

Nye atomplaner

Et erstatningskrav vil trolig bli på flere milliarder dollar, noe Israel neppe vil akseptere. At irakiske myndigheter angivelig leker med planer om på nytt å bygge en atomreaktor, gjør neppe israelerne mer velvillige.

Den britiske avisen The Guardian kunne i oktober fortelle at irakiske myndigheter hadde kontaktet IAEA, og samtidig bedt Frankrike om ny atombistand.

- Vi samarbeider med IAEA og utvider og definerer nå forskningsområder der vi kan ta i bruk atomteknologi for fredelige formål, opplyste Iraks forsknings- og teknologiminister Raid Fahmi til avisen.

(NTB)