- Irak vil ødelegge fire raketter lørdag

Irakiske eksperter og våpeninspektører fra FN vil lørdag ødelegge fire al-Samoud-raketter, ifølge en representant for det irakiske informasjonsdepartementet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er oppnådd enighet om at arbeidet vil starte i Taji-området med ødeleggelsen av fire al-Samoud-raketter, sier Uday al-Taei.

Uttalelsen kom etter et møte hvor representanter for FNs våpeninspektører møtte de irakiske generalene Amir al-Saadi og Hossam Mohammed Amin for å diskutere tekniske spørsmål i forbindelse med destruksjonen av rakettene.

Både FN-talsmann Hiro Ueki og al-Saadi beskrev samtalene som «gode.»

Før møtet sa også general Amin at ødeleggelsen av al-Samoud-rakettene skulle begynne lørdag.

Lederen for våpeninspektørene, Hans Blix, har tidligere satt lørdag som siste frist for at Irak må begynne å ødelegge rakettene, stridshodene de er ment å frakte og anlegget hvor de blir produsert.

Årsaken er at al-Samoud 2-rakettene under prøveskytinger har gått lenger enn grensen på 150 kilometer som FN har satt.

Irakiske myndigheter har forklart dette med at rakettene ikke hadde styringssystemer eller stridshode om bord under testen, og at de derfor var for lette. Iraks diktator Saddam Hussein antydet tidligere i uken at rakettene ikke ville bli ødelagt.

Torsdag kom irakiske tjenestemenn likevel med signaler om at Irak ville rette seg etter FNs krav og starte destruksjonen av de omstridte rakettene innen fristen.