Irakangrep stanser ikke riksrett

President Bill Clintons hjemlige fiender lar seg ikke avlede lenge av USAs angrep på Irak. Forslaget om riksrett kommer til avstemning i Representantenes hus mens ekkoet av rakettnedslagene rundt Bagdad ennå runger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Republikanerne har gjort det klart at de sikter mot et plenumsvedtak senest mandag. Kongressrepresentantene har fått beskjed om å holde seg i hovedstaden og kan allerede bli innkalt lørdag, hvis det er tydelig at luftangrepet går mot sin avslutning.

Ingenting tyder på at utfallet er endret av krigshandlingene. Da de første krysserrakettene ble avfyrt fra marineskip natt til torsdag, kunne presidentens medarbeidere samtidig konstatere at de hadde mislykkes i å overtale moderate republikanere til å stemme mot riksrett. Med ett unntak har alle som hoppet ned av gjerdet de siste dagene, valgt å støtte partiledelsens uforsonlige kurs.

Forbitrelse

Dermed er det etter alle solemerker flertall for å oversende minst ett av justiskomiteens tiltalepunkter til Senatet for rettssak. Demokratene håpet at avstemningen kunne forsinkes til januar, da den nye Kongressen trer sammen og de har fem stemmer mer i Representantenes hus. Det sørger republikanerne for å hindre, selv om det på nyåret igjen blir diskusjon om en utgående Kongress bør ta en så alvorlig avgjørelse.

Da Clinton startet angrepet mot Irak bare timer før Representantenes hus torsdag skulle begynne behandlingen av hans rett til å styre landet, vakte det sterke mistanker om planlagt spill og voldsom republikansk forbitrelse. Hvor dypt mistroen stikker ble klart da selv Trent Lott, republikansk flertallsleder i Senatet, rett før bombestart uttalte at han ikke kunne støtte presidentens beslutning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer