BLE ETTERLYST: 3. mars 2008 offentliggjorde politiet disse bildene av mannen, tatt av overvåkingskameraer i nærheten av Byporten og Trefoldighetskirken i Akersgata, hvor politiet mente han sto bak overfallsvoldtektsforsøk. Foto: Politiet
BLE ETTERLYST: 3. mars 2008 offentliggjorde politiet disse bildene av mannen, tatt av overvåkingskameraer i nærheten av Byporten og Trefoldighetskirken i Akersgata, hvor politiet mente han sto bak overfallsvoldtektsforsøk. Foto: PolitietVis mer

Dom i overfallsvoldtektssak:

Iraker (38) dømt til sju års forvaring for flere overfallsvoldtekter

Dommen kom i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 38-åringen som var tiltalt for tre overfallsvoldtekter og fire overfallsvoldtektforsøk er dømt til sju års fengsel av Oslo tingrett.

Aktors påstand var ni år.

Mannen dømmes til forvaring, og derfor kan han bli holdt i fengsel utover de sju årene.

Dommeren kommer til at det er en nærliggende gjentakelsesfare, og at det er høy fare for at han vil utføre seksualisert vold i framtiden.

- Retten anser at en tidsbestemt ikke er tilstrekkelig for å verne samfunnet.

På spørsmål om han vil anke tok 38-åringen betenkningstid.

- Ble trodd

Aktor Monica Krag Pedersen og bistandsadvokatene Trine Rjukan og Håkon Skogstad er fornøyde med dommen.

BISTANDSADVOKAT:Trine Rjukan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
BISTANDSADVOKAT:Trine Rjukan. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Det viktigste for mine klienter er at de ble trodd av retten, og der er lettet over at det ble en forvaringsstraff, sier Rjukan.

- Klientene er fornøyd med at en person som har begått så mange overgrep fjernes fra samfunnet til det anses at han ikke er en fare igjen, sier Skogstad.

Forsvarer Abdelilah Saeme sier klienten vil vurdere å anke forvaringsavgjørelsen.

Frikjent for et tiltalepunkt

Mannen frikjennes for et av tiltalepunktene. Retten finner det bevist at kvinnen ble utsatt for et overgrep, men mener det er rimelig tvil om tiltalte er gjerningsmannen.

Et av tiltalepunktene ble endret i rettssaken til forsøk på voldtekt. Retten mener dette ikke er bevist utover rimelig tvil, men mannen dømmes for seksuell handling uten samtykke.

Retten slår også fast at mannen har handlet brutalt.

Mannen dømmes altså for tre fullbyrdede voldtekter, to voldtektsforsøk og to forsøk på seksuell handling uten samtykke.

Retten mener gjennomgående at mannens forklaringer er oppkonstruerte og lite troverdige. Retten mener også at mannen har handlet forsettlig.

Erkjente faktiske forohold

Da aktor leste opp tiltalepostene i retten erkjente 38-åringen straffskyld, men under mannens forklaring erkjente han bare de faktiske forholdene.

Da mannen forklarte seg i retten, sa han at noe av bakgrunnen for at han utførte handlingene, var at han mistet kontrollen.

- I 2005 mistet jeg familien min i Irak. Alle ble drept. Da jeg kom tilbake til Norge etter å ha begravet dem, følte jeg tomhet, forklarte 38-åringen

- Jeg følte jeg trengte kjærlighet, men jeg klarte ikke å kontakte jentene på riktig måte. Jeg mistet kontrollen over meg selv, sa han.

De fornærmede kvinnene forklarte seg i retten. En av dem, en 28 år gammel kvinne, fortalte at mannen dyttet henne i en hekk, holdt henne nede med makt, for deretter forsøke å ta av henne klærne og voldta henne. Hun kom seg vekk ved å slå og sparke mannen.

Saken har tidligere vært bredt omtalt. I 2008 gikk politiet ut med overvåkningsbilder av den tiltalte mannen. Bildene var tatt i Oslo sentrum, der flere av voldtektsforsøkene skjedde.

Etter en overfallsvoldtekt utenfor Oslo tingrett høsten 2010 ble det tatt DNA-prøve av mannen, men politiet kunne ikke holde på ham, og han dro utenlands. Han har oppholdt seg store deler av perioden i hjemlandet Irak.

Mens han var borte, fikk politiet match mellom 2010-prøven og en prøve fra 2007. Han ble internasjonalt etterlyst i 2011.

Politiet har jobbet med å få ham tilbake til Norge. Til slutt valgte 38-åringen å reise frivillig, og ifølge forklaringen i retten i dag måtte han komme seg til Norge på egen hånd. 6. juni 2015 ble han pågrepet på Oslo lufthavn, og har siden sittet i varetekt.