Iraker påkjærte varetekt

I starten av september dro irakeren til Oslo ettersigende for å skaffe seg våpen. Forsvareren sier at hans klient aldri mente alvor med truslene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakeren som er siktet for trusler mot Erna Solberg, ble i dag varetektsfengslet i fire uker. Mannen påkjærte straks kjennelsen.

Dommer Arne Fortun i Bergen tingrett vektla faren for gjentakelse da han avsa kjennelsen, som var identisk med aktors påstand.

Rett etter tolkens oversettelse kom siktede med et følelsesladet utbrudd. Dette ble av tolken kort oversatt som:

- Dersom jeg tar livet av meg i fengselet, holder jeg norske myndigheter ansvarlig!

Ifølge forsvarer Egil Jordan vurderes 31-åringen som suicidal og mulig psykotisk. Mannen innrømmer å ha kommet med truslene, men avviser at han har tenkt å gjøre alvor av dem.

Amok i fjor

Den 31 år gamle asylsøkeren er siktet for å ha truet med å drepe kommunalminister Erna Solberg.

Asylsøkeren er den samme mannen som i fjor gikk amok i kontorene til UDI i Bergen, melder Bergens Tidende. Han måtte den gangen hentes ut av bevæpnet politi etter en aksjon som varte i flere timer.

Mannen ble etter dette innlagt på psykiatrisk sykehus i åtte måneder. Siden juli har han vært dagpasient på samme sykehus, opplyser forsvarer Egil Jordan til NTB.

Politiet betegner han nå som farlig.

- Hans situasjon er veldig vanskelig. Mannen har levd i Norge i uvisse i fire år, sier Jordan.

31-åringen har kone og en seks år gammel sønn i Irak. I lengre perioder har han bodd på et hybelhus i Møllendalsveien i Bergen. Han fikk avslag på sin asylsøknad april 2002, men klaget på avgjørelsen i juni samme år.

Ukjent med truslene

Truslene mot Solberg ble framsatt ved to anledninger i Bergen 9. september. Mannens faste psykolog fikk høre om det asylsøkeren mener er en forkastelig innvandringspolitikk, og han fortalte psykologen at han ville ta livet av både Erna Solberg og seg selv innen tre dager.

Bakgrunnen er ifølge politiet at mannen har fått avslag på asylsøknaden sin. Han er også siktet for vold og trusler mot politiet, i tillegg til trusler mot en annen person, melder NTB.

Irakeren var i starten av september i Oslo og at han hadde et avisutklipp med bilde av Solberg i lommeboken.

- Mannen besøkte venner i Oslo i begynnelsen av september, men skaffet seg ikke våpen under besøket. Dette sa han tidligere i affekt og fortvilelse. Etter det jeg kjenner til, besitter han ikke våpen, sier forsvarer Egil Jordan til NTB.

Varslet etter en og en halv uke

Ifølge politiinspektør Steinar Karlsen ved Bergen politidistrikt ble Oslo-politiet varslet om drapstruslene ganske umiddelbart etter de ble fremsatt i Bergen.

Likevel ble ikke Erna Solberg informert før ved 12-tiden fredag i dag. Hun befant seg da i Paris på privat reise med familien. - Dette var nytt for meg. Jeg fikk først vite om det ved 12-tiden fredag, sier Solberg på telefon til NTB.

- Dette er selvsagt ikke noe hyggelig, men det er opp til politiet å vurdere alvoret i trusselen, forsetter kommunalministeren.

Kommunalministeren har gått fritt rundt uten beskyttelse. Politiet vil ikke kommentere om de nå skal forandre på dette eller ei.

- Vi tar saken svært alvorlig. Ikke minst etter drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, påpeker politiinspektør Steinar Karlsen ved Bergen politidistrik til NTB.

<B>TRUET PÅ LIVET:</B> Kommunalminister Erna Solberg. - Vi tar saken svært alvorlig. Ikke minst etter drapet på Sveriges utenriksminister Anna Lindh, sier politiinspektør Steinar Karlsen til NTB.