Iraker sprengte seg selv i lufta i Stockholm

«Nå skal deres barn, døtre og søstre dø», het det i en e-post til TT og svensk politi før angrepet.

SPRENGTE SEG SELV: To bilbomber gikk av med bare ti minutters mellomrom i Stockholm sentrum i kveld. I den siste eksplosjonen sprengte en mann seg selv i lufta. Bare en av de seks bombene han skal ha laget gikk av. Foto: GUNTHER MÅRDER
SPRENGTE SEG SELV: To bilbomber gikk av med bare ti minutters mellomrom i Stockholm sentrum i kveld. I den siste eksplosjonen sprengte en mann seg selv i lufta. Bare en av de seks bombene han skal ha laget gikk av. Foto: GUNTHER MÅRDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om lag ti minutter før Stockholm ble rammet av to eksplosjoner lørdag, mottok nyhetsbyrået TT en e-post med trusler mot det svenske folk.

E-posten henvendte seg til «Sverige og det svenske folket». Han henviser til den svenske tegneren Lars Vilks og svenske soldater i Afghanistan og skriver at «nå skal deres barn, døtre og søstre dø slik som våre brødre og søstre og barn dør».

E-posten er også adressert sikkerhetspolitiet Säpo.

Oppfordrer til terror — Våre aksjoner kommer til å snakke for seg selv. Så lenge dere ikke slutter krigen deres mot islam og fornedringen av profeten og deres dumme støtte til grisen Vilks, heter det. Mannen, som ifølge seriøse Der Spiegel er fra Irak, sender videre en oppfordring til «alle mujahedin i Europa og Sverige»: — Nå er det på tide å slå til, vent ikke lenger. Kom fram med det dere har om det så er en kniv, og jeg vet at dere har mer enn en kniv å komme med. Frykt ingen, frykt ikke fengsel, frykt ikke døden. E-posten inneholder lydfiler på både svensk og arabisk. Det fremgår ikke om mannen er med i en organisasjon.
Kort tid etter at trusselen ble sendt, eksploderte en bil midt i sentrum av Stockholm, og like etter ble det meldt om en ny eksplosjon. En mann ble funnet død, og ifølge politiet forårsaket mannen selv eksplosjonen.

Flere bomber Irakeren skal ha vært aktiv på flere islamistiske nettsteder før angrepet, skriver Spiegel.

Ifølge politikilder skal mannen ha hatt en ryggsekk med spiker og rørbomber, melder Aftonbladet. Kun en av rørbombene skal ha eksplodert. To personer ble lettere såret i bileksplosjonen. Bilen inneholdt gasskolber.
Det skal være funnet ytterligere fem rørbomber på stedet, skriver Aftonbladet - disse skal ha vært seriekoblet. Det er ikke kjent hvorfor kablene mellom sprengladningene røk.

Spiker Offeret er ikke identifisert, og politiet har heller ikke lykkes i å finne ut hvem som eier bilen som sto i brann.

Expressen melder at en bag med spiker ble funnet like ved mannen som døde i eksplosjonen. Bagen er siden tatt hånd om av en bomberobot. 

Spikerbomber er ofte brukt av terroristgrupper. Under Sommer-OL 1996 i Atlanta ble en spikerbombe plassert i OL-byen. Bomben drepte to, og skadet 111 personer.

Svensk politi har ikke kunnet kommentere om den angivelige spikerbagen hadde noen tilknytning til eksplosjonen.

Vitner forteller til Aftonbladet at eksplosjonene var svært kraftige.

- Hele huset ristet. Vi ble livredde og gikk ut på balkongen, der så vi en død person ligge på gata. Det var ambulanser og politi over alt, forteller et øyenvitne til Aftonbladet.

I KRISEMØTER: Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sto også som mottaker av trusselen. I kveld sitter Säpo og Stockholmspolitiet i krisemøter. Foto: Scanpix
I KRISEMØTER: Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo sto også som mottaker av trusselen. I kveld sitter Säpo og Stockholmspolitiet i krisemøter. Foto: Scanpix Vis mer
HADDE FLERE BOMBER: Mannen som forårsaket eksplosjonen ble funnet død på gata. To andre personer ble skadd. Foto. Scanpix
HADDE FLERE BOMBER: Mannen som forårsaket eksplosjonen ble funnet død på gata. To andre personer ble skadd. Foto. Scanpix Vis mer