- Irakerne bestemmer Saddams skjebne

USAs president George W. Bush ga også en personlig hilsen til Hussein: - Verden har det bedre uten deg, mister Saddam.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Godteri, pølser, oppvask og mokkasiner

Ledet USA til kampfeller

- Kan bli stilt for irakisk domstol

Mandag kveld var president George W. Bush tilgjengelig for spørsmål fra pressen, for første gang etter at Saddam Hussein ble tatt til fange.

På spørsmål om presidenten mener Hussein bør dømmes til døden, svarte han at han har «sin egen personlige mening» om den saken, men at det er opp til irakerne å ta en slik beslutning.

- Han er en brutal diktator, som har drept mange mennesker. Mitt synspunkt er ikke viktig. Det som betyr noe, er hva irakerne mener, sa Bush.

Krever offentlig rettsak

Den amerikanske presidenten sier rettssaken mot den tidligere diktatoren må tåle internasjonal overvåking.

- Han må stilles til ansvar og irakiske borgere må være svært involvert i å utvikle et system for å stille ham til ansvar. Det må være en offentlig rettssak og alle overgrepene må komme fram, sa Bush.

Storbritannias statsminister Tony Blair tror irakerne selv kan gi sin eks-president en rettferdig rettssak.

- Vi må selvfølgelig forsikre oss om at det blir en skikkelig, uavhengig og rettferdig prosess. Men jeg er sikker på at irakerne er i stand til å gjøre det, sa Blair til det britiske parlamentet.

- Bedre uten deg!

Bush sa på pressekonferansen at han ikke stoler på Iraks tidligere leder.

- Jeg tror ikke han vil fortelle sannheten. Han har ikke gjort det på ti år, og jeg kan ikke tenke meg at forandrer seg bare fordi han er tatt til fange.

Den amerikanske presidenten sa at de amerikanske styrkene vil bli i landet «til jobben er fullført», men advarer samtidig mot fortsatt fare for angrep fra «terrorister» i Irak.

- Arbeidet til våre koalisjonsstyrker vil fortsatt være vanskelig og vil kreve flere ofre. Men det skulle være klart for alle at Irak nå er på vei til friheten, sa Bush, som også kom med en personlig hilsen til Saddam Hussein:

- Verden har det bedre uten deg, mister Saddam.

SVARTE PRESSEN: - Verden er bedre uten deg, sa USAs president George W. Bush til Saddam Hussein via verdenspressen. Foto: AP/SCANPIX
SKJULESTEDET: Her gjemte Saddam Hussein seg.