Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irakerne kan dø før dagen er omme, og er takknemlige. Vi har noe å lære

IS-motstanderen Faten Mahdi Al-Hussaini (19) er i Irak og hjelper irakiske fattige og flyktninger.

HJELPER FLYKTNINGER OG FATTIGE:  Faten Mahdi al-Hussaini (19) er nå i Iraks hovedstad Bagdad og drar rundt og hjelper irakiske flyktninger og fattige. Alle foto: Privat
HJELPER FLYKTNINGER OG FATTIGE: Faten Mahdi al-Hussaini (19) er nå i Iraks hovedstad Bagdad og drar rundt og hjelper irakiske flyktninger og fattige. Alle foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For tre uker siden ankom den 19-årige Faten Mahdi Al-Hussain Irak, hjemlandet til familien hennes. Hun har besøkt venner, familie og kjente i byen Kerbala og Najaf. Nå er hun i hovedstaden Bagdad for å hjelpe trengende irakere. Dem er det nok av.

- Jeg har funnet en organisasjon som jeg liker arbeidet til, Iraq Builders. Nå er jeg med dem og hjelper folk i hovedstaden Bagdad og i områdene rundt. I forgårs var vi på et sted som het Happy Village. Den var ikke happy (glad, journ.anm) i det hele tatt, men der jobbet vi for å lage et ordentlig hus til en flyktningfamilie. De har levd lenge med kulde og regn, sier Faten Al-Hussaini på telefon til Dagbladet.

Med og uten religion Terroristgruppa IS kontrollerer store områder i Irak, og er årsaken til at millioner av irakere er på flukt. Al-Hussaini har møtt mange flyktninger og fattige i Bagdad, og gjør nå hva hun kan for å hjelpe dem sammen med Iraq Builders.

- Grunnen til at jeg er sammen med Iraq Builders, er at gruppa består av ungdommer med ulike bakgrunn og religiøs tro. Vi deler ut madrasser, klær, varmeovner og dyner. Vi hjelper med å bygge hus og gjør hva vi kan for å gjøre folks hverdag bedre, sier Faten og fortsetter:

NYE VENNER:  Faten Mahdi Al-Hussaini har fått en rekke nye venner og bekjente i irak. - Jeg har lovet å følge opp en familie og skal tilbake igjen i mars, sier 19-åringen.
NYE VENNER: Faten Mahdi Al-Hussaini har fått en rekke nye venner og bekjente i irak. - Jeg har lovet å følge opp en familie og skal tilbake igjen i mars, sier 19-åringen. Vis mer

- Det er en ting som slår meg her nede: Irakere er utrolig sterke mennesker som kommer seg gjennom ting. Veldig mange av dem er fattige, men de er likevel takknemlige og fornøyde med det de har, sier hun.

IS = monstre 19-årige Faten ble kjent for hele Norge i august i fjor, da hun talte ekstremistene i terrorgruppa IS, Den islamske stat, midt i mot. 

- Alle irakerne jeg har møtt her hater IS like mye som jeg gjør. Folk mener at IS er brutale monstre, og at de ikke kan kalle seg for muslimer. I disse ukene har jeg ikke møtt noen som støtter dem, sier Al-Hussaini.

I stedet har hun møtt mennesker som har opplevd ekstreme hendelser: Eksplosjoner, kidnappinger og død.

Feirer nyttår ennå - Det er tøft å høre alle historiene folk forteller. Om fedre som er blitt drept av IS eller av bomber, om foreldreløse barn.. Her har alle mistet noen i familien. Likevel klarer de å holde motet oppe, og de prøver å få det beste ut av dagen, sier Al-Hussaini.

STERKE MØTER:  I Irak.
STERKE MØTER: I Irak. Vis mer

Til tross for at vi nå er tre dager ut i januar, er det fremdeles folk som skyter opp raketter.

- Jeg har jo feiret nyttår i Norge, men det er ikke i nærheten av feiringa her. Folk feirer fremdeles nyttår her. Irakerne har IS, de har krig og annen elendighet. Hva kan de gjøre? Jo, de må jo feire det de kan. De kan ikke sitte hjemme og sørge. De sier at de må ta livene sine videre, forteller Al-Hussaini.

Fattige hjelper flyktninger Kontrasten mellom Norge og Irak er enorm. Norske kommuner sier nei til å få flere flyktninger, mens det i Irak er millioner av flyktninger, både fra Syria, Palestina og internt i landet.

- I Norge vil vi ha mer og mer. Vi vil ha den nye Iphone6-en og mer av det ene og det andre. Her hjelper fattige flyktninger andre flyktninger, selv om de ikke har noe selv. Nordmenn må være mer takknemlige, sier Al-Hussaini.

ULIK RELIGIØS TRO:  Årsaken til at Faten Mahdi Al-Hussaini har valgt å være med i hjelpeorganisasjonen Iraq Builders er at medlemmene har ulik religiøs tro.
ULIK RELIGIØS TRO: Årsaken til at Faten Mahdi Al-Hussaini har valgt å være med i hjelpeorganisasjonen Iraq Builders er at medlemmene har ulik religiøs tro. Vis mer

I dag holdt hun og de andre i Iraq Builders et arrangement for å få inn penger for å hjelpe flere trengende. De malte bilder, heklet og lagde ting som så ble solgt.

- Pengene går til foreldreløse barn, flyktninger og fattige familier, sier Al-Hussaini.

- Ikke redd Irak er et av verdens farligste land om dagen. 1. januar mistet 66 personer livet, mens 42 mennesker ble drept i går, viser Iraq Body Count. Fjoråret var svært blodig. Da ble over 15.000 irakere drept.

- Jeg er ikke redd. Folk lever jo her. Skjer det noe, så skjer det. Jeg har det veldig fint og har aldri utforsket Irak og Bagdad så mye som nå, sier 19-åringen.

Det er mange farer i Irak. Terrorgruppa IS kontrollerer deler av landet, og har bidratt til at veldig mange er på flukt. I tillegg er det daglige bomber og eksplosjoner over hele landet. Den siste tida er også antall kidnappinger gått kraftig opp.

HEI! Fra Faten og hennes nye venner i Bagdad.
HEI! Fra Faten og hennes nye venner i Bagdad. Vis mer

- Alle irakere vet at de kan være døde før dagen er over, men kan ikke gå rundt og være livredde. Husk at irakere ikke har hatt pause fra en farlig hverdag og frykt i tiår nå. Det er klart at irakere har frykt, men de føler den ikke lenger. Det har bare blitt noe som er med dem hele tida, sier hun.

Hilsen fra kongen Nyttårsaften feiret Al-Hussaini med venner i Irak, men det tok ikke lang tid før hun via en melding på Facebook fikk høre at kong Harald nevnte henne i sin nyttårstale:

«I sommer opplevde vi noe historisk da norske muslimer arrangerte en demonstrasjon mot terroristers grusomme handlinger og misbruk av islam. Flere tusen deltok på demonstrasjonen i Oslo — på tvers av religiøs og kulturell tilhørighet, alder og politisk ståsted. «Vi har bevist at vi kan stå sammen som én nasjon», sa 19 år gamle Faten Al-Hussaini i sin appell foran Stortinget. Dette gledet mange av oss, og vi trenger mer av det», talte kongen.

- Jeg ble veldig overrasket, men det er jo en stor ære å bli nevnt. Jeg ble veldig, veldig glad og synes jo det var litt dumt at jeg ikke fikk se det live. Men jeg får se det når jeg her hjemme igjen i Norge, sier hovedpersonen sjøl.

Vil hjelpe mer Om en liten uke drar 19-åringen hjem til Norge. Men det er ikke lenge før hun drar tilbake til Irak.

NYTT HJEM:  Faten og de andre i Iraq Builders jobber her med å bygge et hus til en trengende familie. Det er vinter i Irak også nå.
NYTT HJEM: Faten og de andre i Iraq Builders jobber her med å bygge et hus til en trengende familie. Det er vinter i Irak også nå. Vis mer

- Jeg har blitt knyttet til en familie her, og har sagt at jeg skal besøke dem ofte. Når jeg kommer tilbake til Norge vil jeg starte en organisasjon som kan hjelpe fattige og flyktninger. Her i Irak hjelper ikke myndighetene folket sitt. Hver dag er det nye barn som blir foreldreløse, og det blir aldri nok hjelp her. Når jeg kommer til Norge vil jeg samle inn klær og møbler, sier Al-Hussaini.

VELDEDIGHETSMARKED:  I dag arrangerte Faten Madhi Al-Hussaini og de andre i Iraq Builders et veldedighetsarrangement for å få inn penger for å hjelpe flere.
VELDEDIGHETSMARKED: I dag arrangerte Faten Madhi Al-Hussaini og de andre i Iraq Builders et veldedighetsarrangement for å få inn penger for å hjelpe flere. Vis mer