- Irakerne må få makt

I dag møtes George W. Bush og Jacques Chirac. Alt før møtet er det klart at de to er på kollisjonskurs. Både om Irak og FN.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Frankrike vil ikke nedlegge veto mot en ny, USA-inspirert Irak-resolusjon i FNs sikkerhetsråd denne uka, men stiller som betingelse at makten overføres til irakerne.

Vil gi irakerne makten

I et intervju med The New York Times foreslår Frankrikes president Jacques Chirac en rask overføring av suvereniteten, om enn symbolsk, fra USA til det irakiske styringsrådet, og så en gradvis overføring av reell makt i løpet av seks til ni måneder, med en nøkkelrolle for FN. Det kommer ikke på tale å sende franske styrker.

I intervjuet gjør Chirac det klart at Frankrike vil avstå fra å stemme for noen ny FN-resolusjon hvis ikke den inneholder en timeplan med en frist for overføring av makten til det irakiske styringsrådet, og hvis den ikke gir FN en nøkkelrolle for gjenoppbyggingen av Irak.

Bush forkaster den franske ideen, men dveler ved ordet «symbolsk», som kan bli et forhandlingsgrunnlag. For Bush er det ikke tale om å overføre suverenitet før en rekke skritt er tatt, det vil si etableringen av en grunnlov, valg, og overføring av autoritet.

«Den kalde krigen»

Begge presidentene bruker lange setninger og omveier for å forklare hvem av dem som har skylda for «den kalde krigen» mellom dem i vinter. Ifølge Le Monde vil Bush eventuelt komme med innrømmelser privat, i bilaterale møter, og gi skylda til USAs forsvarsdepartement, Pentagon.

Bush blir neppe formildet av at Chirac feller en hard dom over USAs ledelse av Irak. Chirac anser det som farlig at Irak administreres av en kristen og utenlandsk leder.

Frankrike mest pop?

Meningsmålinger i FN tyder på at Frankrike har bred støtte for sine synspunkter.

I forrige uke foreslo Frankrikes utenriksminister å etablere en ny irakisk regjering innen ei uke, skrive en grunnlov innen årets slutt og holde valg innen ni måneder.

- Fullstendig urealistisk, sa USAs utenriksminister Colin Powell.

KJØLIG TOPPMØTE: De har møttes ofte, men det har lenge vært et kjølig forhold mellom presidentene George W. Bush og Jacques Chirac. Irak-spørsmålet splitter dem fortsatt.