Irakerne mener krigen var verdt prisen

Verden bekymrer seg over om USA og Storbritannia har gjort vondt verre med sin krig mot Saddam Hussein. Men innbyggerne i Iraks hovedstad er fornøyd med resultatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meningsmåling fra Gallup-instituttet viser at to tredeler av innbyggerne i Bagdad mener krigen var verdt lidelsene de er påført, skriver New York Times. Fem måneders okkupasjon, lovløshet og vannmangel har tilsynelatende ikke tatt motet fra befolkningen.

Gallup har intervjuet 1.178 irakere. To av tre mener krigen vil gi dem et bedre liv i løpet av fem år. Bare 8 prosent tror USAs og Storbritannias okkupasjon vil gjøre tilværelsen dårligere. Intervjuene ble foretatt fra 28. august til 4. september.

Meningsmålingen avdekker samtidig betydelig skepsis til motivene Tony Blair og George W. Bush hadde for å gå til krig, skriver avisa.

Av utenlandske ledere regnes Frankrikes president Jacques Chirac som den beste. Han scorer 42 prosent på popularitetsmålingen, mens Bush får 29 og Blair bare 20 prosent.

Iraks borgere er tilsynelatende delt på midten i synet på selve okkupasjonsstyret. 28 prosent har positiv vurdering og 25 prosent er misfornøyd de britisk-amerikanske makthaverne gjør.

Men samtidig mener halvparten at okkupantene gjør bedre jobb enn for to måneder siden og hele 47 prosent er fornøyd med USAs sivile administrator i Irak, Paul Bremer III.

ET BEDRE LIV: Innbyggerne i Bagdad mener de vil få et bedre liv som følge av krigen, og mener at lidelsene var verdt prisen. Her en spansk stridsvogn på patrulje sør for hovedstaden.