Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakerne skal frelses

Tusenvis av amerikanere er klare til å misjonere i Irak. De vil omvende muslimer fra landet der Edens hage skal ha vært og patriarken Abraham ble født.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En del amerikanske kristne skal være på plass i Irak, med nødhjelp og bibelord. Men de amerikanske kristne holder en lav profil, for virksomheten deres er omstridt.

Det er de to store baptistorganisasjonene Southern Baptist Convention og Samaritan's Purse som fører an i arbeidet. Begge grupper står president George W. Bush svært nær. Franklin Graham (51), lederen for Samaritan's Purse, ledet bønnen da president George W. Bush ble innsatt som president i januar 2001.

Sender tørrmat

Graham, som er sønnen til den legendariske predikanten Billy Graham, har forberedt sitt Irak-felttog i flere uker.

Nå skal flere av hans folk ha begynt med hjelpearbeid og misjonering i Irak. Samaritan's Purse planlegger å skaffe drikkevann til 20000 mennesker, bygge midlertidige hus til 4000 familier og bidra med medisinsk hjelp til 100000 personer. Organisasjonen har et årsbudsjett på 1,3 milliarder kroner og har utsendinger i over 100 land.

Southern Baptist Convention vil i løpet av noen dager ha 100000 35-kilospakker med tørrmat klare til å bli sendt til Irak. Tusenvis av kirkesamfunnets medlemmer har stått bak kampanjen, der irakere som en «kjærlighetsgave» skal få mel, sukker, salt, ris, te og tørrmelk.

Bistand og frelse

Utenpå pakken står bibelordene i Johannes 1:17: «For loven ble gitt ved Moses, nåden og sannheten kom ved Jesus Kristus.»

Mange kristne hjelpeorganisasjoner skal drive bistand i Irak, men de aller fleste av dem vil ikke misjonere. Kristne fundamentalister i USA vil imidlertid kombinere bistand og frelse.

Pressetalsmann Ari Fleischer i Det hvite hus har sagt at president Bush ikke vil gripe inn overfor private kristne organisasjoner som driver misjonsvirksomhet i Irak.

- Private grupper har rett til å praktisere sin religion som de ønsker, sier Fleischer. Robert Fetherlin, som er talsmann for en kristen misjonsallianse i USA, sier at deres misjonærer vil kalle seg «arbeidere som tilhører en kristen kirke». Mark Kelly, som er talsmann for Southern Baptist Convention, er mer klar:

- Ved å gi humanitær hjelp, vil vi vise irakerne hvor mye Gud elsker dem.

Franklin Graham, som ble frelst på et hotellrom i Jerusalem som 22-åring, har flere ganger hisset på seg verdens muslimer. Etter terroraksjonen 11. september 2001 kalte han islam en «ond og syndig» religion.

- Islam angriper oss

- Vi angriper ikke islam, islam angriper oss, sa Graham, som seinere har beskyldt profeten Muhammed for å ha vært både pedofil og terrorist.

- Det irakiske folket lider under en beleiringstilstand. De mangler mat og vann. Å utnytte dette ved å gi bistand i Jesu navn er uakseptabelt, sier Ali Abu Zarkuk i Det amerikanske muslimske råd til BBC.

Tre- fire prosent av Iraks befolkning er kristne. De fleste tilhører 2000 år gamle urkirker og har ingen interesse av å bli «nyfrelste». De er også bekymret for at misjonering kan skape problemer for dem i forhold til Iraks muslimske befolkning.

Men det er for seint å stanse de amerikanske Bibel-brigadistene. Kristne radiostasjoner har allerede startet sendinger i Irak. En del av medarbeiderne er irakere, men sendingene finansieres fra USA. Bibel-brigadistene sørger også for at videoer og kassetter med kristent budskap skal nå den vanlige iraker.

Et bibelselskap i USA har allerede sendt 10000 bøker som skal deles ut i Irak. Tittelen er «Kristus har brakt fred». Ytterligere 40000 eksemplarer skal trykkes i løpet av mai.

MISJONERER: Franklin Graham leder en baptistorganisasjon med nære bånd til president George W. Bush.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media