TELLER STEMMER: Irakerne holdt lørdag det fredeligste valget siden Saddam Husseins styre. Folket gikk til urnene uten at det ble registreret ett eneste alvorlig angrep noe sted i landet. Foto: Thaier al-Sudani/Scanpix/Reuters
TELLER STEMMER: Irakerne holdt lørdag det fredeligste valget siden Saddam Husseins styre. Folket gikk til urnene uten at det ble registreret ett eneste alvorlig angrep noe sted i landet. Foto: Thaier al-Sudani/Scanpix/ReutersVis mer

Irakerne snur ryggen til fundamentalistene

Fredelig valg i helga gir støtte til statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Signaler fra helgens provinsvalg i Irak tyder på at velgerne vender ryggen til de fundamentalistiske partiene. - Oppløftende, mener Irak-ekspert Henrik Thune.

- Det har vært en trend det siste året at sekteriske og religiøse krefter mister innflytelse. Det er oppløftende. Folk i Irak har sett at det disse partiene leverer, er vold, sier NUPI-forsker og Irak-ekspert Henrik Thune til NTB.

Også arabiske forskere bemerker trenden.

- Irakerne har gitt sekteriske og religiøse partier en baksmell, sier den politiske analytikeren Mustafa al-Ani fra Dubai til nyhetsbyrået AP.

Valgdagsmålinger og velgerintervjuer tyder på et knusende nederlag for det største sjiapartiet i Irak, det Iran-støttede Det islamske høyesterådet i Irak (ISCI), som for ikke lenge siden hadde full politisk kontroll over de sjiamuslimske delene av Irak.

I stedet kan det se ut til at irakiske velgere har bestemt seg for å gi statsminister Nuri al-Maliki fornyet tillit. Resultatene så langt tyder på at Maliki og hans regjering kan oppleve et overraskende valgskred.

Ingen lakmustest

Men valget er ingen lakmustest for den store stabiliteten i Irak, påpeker Thune. Den store utfordringen for Irak - og USAs president Barack Obama - er gjennomføringen av nasjonale valg i desember.

- Dersom de greier dét, kan vi snakke om et stort skritt framover, sier han.

Han minner om at Irak er et land væpnet til tennene, og at de politiske partiene samtidig er militser.

- Irak er et oppsplittet land, og hvordan skal man få til en nasjonal samling? Det er det store spørsmålet, mener Thune.

Samtidig tror han det finnes et stort potensial for et samlet Irak, noe helgens valg bærer signaler om.

- Dersom USA greier å utnytte de nasjonalistisk orienterte kreftene som finnes i Irak, kan det gå framover.

Obamas dilemma

Etter lørdagens valg var USAs president raskt ute med å konstatere at valget viser at irakerne nå er i stand til å ta ansvar for mer av sikkerheten selv. I et intervju med TV-stasjonen NBC slår Barack Obama fast at han vil holde sitt valgløfte om at et stort antall av soldatene i Irak vil være hjemme igjen til neste års Superbowl-søndag.

Men dette løser ikke det som fortsatt vil være Obamas problem i Irak, nemlig at det fortsatt ikke er noen som kan garantere for sikkerheten i landet uten amerikanske styrkers tilstedeværelse, fremholder Thune.

- Mange frykter borgerkrig om styrkene trekker seg for raskt ut. Det kan føre til et sammenbrudd av den orden som nå faktisk finnes i Irak. Dette er et stort dilemma, sier han.

Gratulasjoner

Fra alle verdenshjørner strømmet det inn hyllester til irakiske myndigheter, som lørdag gjennomførte valget på provinsforsamlinger i 14 av landets 18 provinser på overraskende fredelig vis.

For bare noe måneder siden var det få som trodde at Irak ville greie å gjennomføre noe slikt, fremholder Thune.

- Valget er et godt tegn på hvor mye bedre det er blitt i Irak nå enn for to år siden, sier han.

Også sunnipartier, som boikottet det forrige provinsvalget i 2005, ser ut til å ha gjort det bra i sine områder.

- Dette skaper viktige forandringer på det politiske kartet, skriver en av Iraks største aviser, Al-Sabah, mandag.

(NTB)