Irakerne støtter angrep på briter

En meningsmåling viser at millioner av irakere støtter selvmordsangrep mot britiske og amerikanske styrker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Det er den britiske søndagsavisa Sunday Telegraph som har fått tak i meningsmålingen, som viser at 45 prosent støtter selvmordsangrepene mot britiske og amerikanske styrker. Målingen er i all stillhet foretatt av det britiske forsvarsdepartementet.

I den britiskkontrollerte Maysan-provinsen er hele 65 prosent av de spurte for selvmordsangrepene.

Når det gjelder okkupasjonen, så er det et stort flertall mot amerikansk og britisk innblanding.

82 prosent «er sterkt imot» koalisjonsstyrkene.

Mindre trygge

Bare én prosent mener at disse styrkene har bedret tryggheten i samfunnet.

67 prosent føler seg mindre trygge etter at okkupasjonen startet. 72 prosent har ingen tillit til de multinasjonale styrkene.

Den landsomfattende meningsmålingen tyder på at president George W. Bush og statsminister Tony Blair har tapt kampen om å vinne folks tillit og deres støtte.

 BAGDAD I GÅR: En irakisk politimann ved åstedet for en selvmordsaksjon i går formiddag. Fire mennesker ble drept i eksplosjonen. Foto. Khalid Mohammed/AP/Scanpix
BAGDAD I GÅR: En irakisk politimann ved åstedet for en selvmordsaksjon i går formiddag. Fire mennesker ble drept i eksplosjonen. Foto. Khalid Mohammed/AP/Scanpix Vis mer

Nyheten om den mislykte propagandakrigen kom samme dag som det ble kjent at oberstløytnant Nick Henderson trekker seg fra stillingen som sikkerhetsansvarlig for Basra og områdene omkring.

Oberstløytnanten uttrykte i forrige uke bekymring for soldatene, fordi de ikke hadde mange nok skuddsikre kjøretøyer. En av hans soldater ble drept samme uke.

-  Feilslått politikk

Underhusrepresentant Andrew Robathan, som er de konservatives talsmann i forsvarssaker, sa at meningsmålingen viser at regjeringens politikk er helt feilslått. Han mener politikerne må begynne å diskutere hva som er hensikten med å fortsette i Irak.

-  Jeg er ikke for at vi skal trekke oss ut, men hvis britiske soldater risikerer sine liv for en sak det irakiske folket ikke støtter, da må vi spørre oss om hva vi gjør der, sier Robathan til Sunday Telegraph.

Da det ble kjent at britene har skrinlagt alle planer om å trekke ut styrkene raskt, var det mange kritikere som kalte deres rolle i Irak for «britenes Vietnam».