Irakisk barnefamilie bodde i svensk jordkjeller

Sjokkbilder fra Sverige. Sosialmyndighetene ante ikke noe om saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da den irakiske seksbarnsfamilien forsøkte å fyre med kull for å holde varmen i en jordkjeller i Nord-Sverige, ble alle barna og begge foreldrene røykforgiftet. Sosialmyndighetene sier de ikke ante noe om saken.

Den 35 år gamle høygravide moren, hennes 41 år gamle mann og de seks barna i alderen fra fem til 14 år ble natt til mandag sendt til sykehus med røykskader. Familien hadde søkt tilflukt i en forlatt jordkjeller i Tolvfors-området midt i byen Gävle.

- Kjelleren hadde ikke engang en dør. De hadde hengt opp et tøystykke over åpningen for å forsøke å stenge kulden ute, fortalte politiets talsmann Max Forsström i Gävle til Stockholm-tabloiden Aftonbladet.

Desperate


I ren desperasjon forsøkte irakerne å tenne ild for å holde varmen, sa Forsström. De brukte tennvæske, gammelt kull og annet brennbart materiale, før to unge menn søndag oppdaget den forkomne familien og fikk tilkalt ambulanser.

- De brakk seg og var tydeligvis svært dårlige. Jeg var redd for at noen av dem kunne komme til å dø, fortalte lærerstudenten Obeid Munthanthar, som sammen med sin bror oppdaget familien i jordkjelleren.

Obeid slo øyeblikkelig alarm og sørget for at irakerne fikk hjelp.

- Denne historien har en helt, han heter Obeid Munthanthar og det er takket være ham at familien lever, sier Max Forsström til Stockholm-avisen Expressen.

Oksygen 
Den høygravide moren ble ført til Karolinska sjukhuset i Stockholm, der hun i dag ble behandlet i trykkammer. Resten av familien var fortsatt innlagt på sykehus i Gävle, og ifølge nyhetsbyrået TT hadde de seks barna alle fått kunstig tilførsel av oksygen.

Sosialsjef Örjan Ohlström i Gävle sier han og hans medarbeidere ikke ante noen ting om den irakiske familien som holdt til i jordkjelleren.

- Hadde vi visst om dem, ville vi selvsagt ha grepet inn, sier han til TT.

Ohlström sier at taushetsplikten hindrer ham i å kommentere familiens situasjon i detalj. Men generelt mener han at en familie som har bodd i Sverige i ti år, burde kjenne til landets sosiale sikkerhetsnett og til mulighetene for å få hjelp fra det offentlige.

(©NTB)

ISKALDT: En irakisk seksbarnsfamilie har bodd i en jordkjeller i Tolvfors i Gävle. Søndag kveld ble familien funnet med røykskader etter at de hadde fyrt opp for å holde varmen, og både foreldre og barn sendt til sykehus. Foto: Scanpix
ISKALDT: En irakisk seksbarnsfamilie har bodd i en jordkjeller i Tolvfors i Gävle. Søndag kveld ble familien funnet med røykskader etter at de hadde fyrt opp for å holde varmen, og både foreldre og barn sendt til sykehus. Foto: Scanpix Vis mer
SJOKK: Jordkjelleren ligger midt i byen Gävle. Familien ble oppdaget ved en tilfeldighet.