Irakisk dødsskvadron funnet

Irakiske myndigheter leter etter flere. Militser utkledd som politi henretter og torturerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det irakiske innenriksministeriet har igangsatt etterforskning for å avdekke dødsskvadroner innad i politiet. Dette skjer etter at 22 menn i politiuniformer ble arrestert ved en kontrollpost i Bagdad i januar. Mennene forklarte at de skulle drepe en sunnimuslim de hadde med seg.

- Vi har funnet en av dødsskvadronene. De er en del av politistyrken, sier den amerikanske generalmajoren Joseph Peterson ifølge BBC News.

Fire av mennene antas å være lederne og sitter nå i Abu Ghraib. Det samme gjør sunnien som de hadde med seg, han var anholdt for drap. De 18 andre, som trolig bare fulgte ordre, sitter i irakisk fengsel.

Tror det er flere

Mennene var ifølge Chicago Tribune (abonnement) ansatt som trafikkbetjenter, men utkledd i kommandouniformer.

Den irakiske generalmajoren Hussein Kamal, som annonserte etterforskningen idag, antyder overfor nyhetsbyrået AP at dødsskvadronene kan bestå av langt flere enn de 22 som hittil er arrestert. Sunnimuslimer har lenge anklaget irakiske styrker for å operere med dødsskvadroner som kidnapper, henretter og torturerer, men det er aldri tidligere blitt bevist at skvadronene eksisterer.

I følge den britiske majoren Alex Wilson har det vært mer enn 140 drap mellom november og januar. Siden 2003 skal flere hundre være drept av dødsskvadroner i området rundt byene Bagdad og Basra.

- Kidnapper, torturerer og dreper

POLITI:Her etter et bombeangrep i Bagdad tidligere i år. Foto: Scanpix
POLITI:Her etter et bombeangrep i Bagdad tidligere i år. Foto: Scanpix Vis mer

- Spesialstyrker fra innenriksministeriet pågrep broren min og fire av fetterne mine fra al-Aqsa-moskeen for to uker siden. Etter to dager ble de funnet døde i en pick-up på motorveien. De var torturert og mishandlet med blant annet en drill, forteller den 24 år gamle sunnien Ayad Ali Mahdi.

Drapene startet etter at den nåværende sjia-regjeringen kom til makten. Generalmajor Peterson hevder at innenriksminister Bayan Jabr ikke har visst om dødsskvadronene og at han ikke støtter dem. Menneskerettighetsminister Narmin Uthman tror dødsskvadronene blir styrt av offiserer på et lavere nivå.

- Utrensingskampanje

NUPI-forsker Thune forklarer at dette er en konflikt mellom den gamle eliten, de Saddam-vennlige sunniene, og nye eliten, de USA-vennlige sjiaene, hvor også sentrale personer henrettes.

- Det foregår en utrensingskampanje fra begge sider, sier Henrik Thune til Dagbladet.no.

- Det er borgerkrig mellom to grupper og en løsning på konflikten er helt i det blå. Begge parter har militser, det er kaotisk og uoversiktlig og masse gammelt hat. Landet befinner seg i en nedadgående spiral og det fins ingen objektiv myndighet, forklarer Thune.

- Dette er en av de blodigste krigene utenfor Afrika. Folk forsvinner og folk drepes, sier han.

Ifølge Thune er det svært enkelt å skaffe seg falske politiuniformer i Irak, de selges på lokale markeder.

<B>ETTERFORSKER:</B> Innenriksminister Bayan Jabr har satt igang etterforskning av dødsskvadronene, som han sier han ikke ante eksisterte.