Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakisk etterretningskilde: - Flyttet terroraksjonen til Brussel etter at Abdeslam ble pågrepet

Terroraksjonen skal ha vært planlagt av IS i Syria.

- ADVARTE OM ANGREP: Folk ligger på gulvet på Zaventem-flyplassen etter eksplosjonen i morges. Ifølge en irakisk etteretningskilde som har snakket med AP, har irakisk etteretning advart sine europeiske kollerer om et anslag mot flyplasser og togstasjoner. Angrepet skal ha vært planlagt i to måneder ifølge kilden.  Foto: AFP PHOTO / RTL TVI / STRINGER
- ADVARTE OM ANGREP: Folk ligger på gulvet på Zaventem-flyplassen etter eksplosjonen i morges. Ifølge en irakisk etteretningskilde som har snakket med AP, har irakisk etteretning advart sine europeiske kollerer om et anslag mot flyplasser og togstasjoner. Angrepet skal ha vært planlagt i to måneder ifølge kilden. Foto: AFP PHOTO / RTL TVI / STRINGER Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den islamske staten (IS) har tatt på seg ansvaret for terrorangrepet i Brussel i dag, der minst 34 mennesker mistet livet i to terroraksjoner, mot flyplassen Zaventem og metrostasjonen Maelbeek.

Ifølge Associated Press (AP) har et angrep mot flyplasser og togstasjoner i Europa vært under planlegging i minst to måneder.

Det er en anonym kilde i den irakiske etterretningen som sier dette til nyhetsbyrået. Informasjonen skal komme fra kilder i byen Raqqa, som er under IS-kontroll.

POLITIAKSJON: Salah Abdeslam, en av de mistenkte etter terrorangrepene i Paris i november var en av flere pågrepne i en politiaksjon i bydelen Molenbeek i Brussel fredag. Foto: REUTERS/iTele via Reuters TV
POLITIAKSJON: Salah Abdeslam, en av de mistenkte etter terrorangrepene i Paris i november var en av flere pågrepne i en politiaksjon i bydelen Molenbeek i Brussel fredag. Foto: REUTERS/iTele via Reuters TV Vis mer

Ifølge kilden har Irak advart europeiske kolleger om faren, men ikke spesifikt om at et angrep skulle ramme Brussel.

Ifølge etterretningskilden ble Brussel valgt som mål først etter at Paris-terroristen Salah Abdeslam ble pågrepet i byen fredag.

- Planla angrep At terroristene kan ha valgt Brussel på grunn av pårgipelsen fredag er ikke usannsynlig, mener terrorforsker hos Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI), Petter Nesser.

- Det er eksempler tidligere på at jihadister har ønsket å hevne arrestasjoner av militante. Blant annet var arrestasjonen av jihadistlederen Abu Dahdah en av flere motiver bak angrepene mot pendlertog i Madrid, sier Nesser til Dagbladet.

ETTERSØKT: Denne mannen er mistenkt for å være en av terroristene bak aksjonen mot flyplassen Zaventem i Brussel morges.
ETTERSØKT: Denne mannen er mistenkt for å være en av terroristene bak aksjonen mot flyplassen Zaventem i Brussel morges. Vis mer

191 mennesker ble drept i terrorangrepene i Madrid 11. mars 2004.

Salah Abdeslam, som ble tatt fire måneder etter terrorangrepene i Paris, har i avhør fortalt at han planla nye angrep fra sitt skjulested i Molenbeek i Brussel, og at han hadde tilgang på våpen, ifølge den belgiske utenriksministeren.

Antropologen Johan Leman jobber på et sosialkontor i bydelen Molenbeek, og kjenner området gjennom de siste 30 årene. Han kjenner godt til bydelens jihadist-miljø, og er ikke overrasket over gårsdagens aksjon:

- Som en mafia  -IS i Europa, og i Molenbeek, er organisert som en mafia, og agerer deretter. Etter arrestasjonen av Salah Abdeslam er det ikke overraskende at IS ønsket å reagere så fort som mulig. Angrepene på flyplassen og på metroen er nok en reaksjon på dette. De var nok under planlegging, men framskyndet, sier Leman til Le Figaro.

Han fortsetter:

-Ordren kom utvilsomt fra toppen: «Ikke vent på at politiet stopper dere og oppdager våpnene deres. Reager nå». En må kjenne sin fiende. En må inn i hodet til IS... I Molenbeek visste alle at dette ikke var løst fordi Salah Abdeslam er i fengsel, sier han.

Koffertbombe og selvmordsbomber I angrepet mot flyplassen Zaventem, som skjedde klokka åtte i morges, ble det detonert en bombe plassert i en koffert, ifølge en amerikansk militærkilde, sitert av AP. I tillegg bekreftes det at en selvmordsbomber detonerte en bombe.

En av de mistenkte terroristene fra aksjonen på flyplassen er nå ettersøkt med bilde av politiet. Han sees kledd i lyse klær, med hatt og solbriller, trillende på en vogn.

Det er funnet både udetonerte bombebelter og en rifle av typen Kalashnikov på flyplassen. Dette er våpen som også ble brukt i angrepet mot Paris for fire måneder siden.

Politiet har så langt avdekket at over 30 personer har tilknytning til terrorangrepene i Paris 13. november. Flere er på frifot, blant dem Soufiane Kayal, Samir Bouzid og Mohamed Abrini, som er etterlyst av Interpol.

Petter Nesser sier at det er for tidlig å si noe om i hvilken grad nettverket som utførte terroren mot Brussel er knyttet til nettverket som slo til mot Paris i november, men han sier at det er flere fellestrekk.

- Likt operasjonsmønster - Kombinasjonen av bomber og håndvåpen og et likt operasjonsmønster er blant likhetstrekkene. At dette skjer i Belgia er også en indikasjon på at det kan være samme nettverk, mange av de som slo til mot Paris hadde forbindelser til Belgia, sier Nesser.

I så fall snakker man om etablerte jihadistnettverk med base i Frankrike og Belgia.

- De har forbindelser inn i IS og involverer fremmedkrigere som har kommet tilbake fra Syria. Det er også en del av de som har vært involvert som har hatt gitt seg ut for å være flyktninger, sier Nesser.

Nesser sier at aksjonen langt på vei er del av en ventet utvikling.

- Det har vært en rekke store og alvorlige terrorplot de siste årene, og overvekten av sakene siden 2013 har hatt en IS-tilknytning, sier Nesser.

Minst 14 mennesker omkom som resultat av de to eksplosjonene på flyplassen. Tyve mennesker døde i angrepet mot metrostasjonen Maelbeek en drøy time senere. I tillegg til de 34 som til nå er bekreftet omkommet, er minst 230 mennesker skadd, flere av dem kritisk.

Hele Norges coronakart