Irakisk forsker intervjuet om mulig våpenprogram

En irakisk forsker ble fredag intervjuet av FNs våpeninspektører om et våpenprogram det er mistanke om kan være tilknyttet et hemmelig atomvåpenprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men mens USA fortsatte opptrappingen mot krig, advarte FNs høykommissær Ruud Lubbers mot den humanitære katastrofen en krig ville bety, spesielt hvis biologiske og kjemiske våpen blir tatt i bruk.

I sin daglige pressebriefing sa talsmannen for FNs våpeninspektører, Hiro Ueki, at en ekspert på metallurgi i et svært framtredende statlig selskap hadde gitt inspektørene tekniske opplysninger om det mistenkelige våpenprogrammet.

- Programmet har tiltrukket seg betydelig oppmerksomhet som en potensiell forløper for et hemmelig atomprogram. Svarene blir svært nyttige for at Det internasjonale atomenergibyrået IAEA gjør ferdig sin vurdering, sa Ueki.

På den 28. dagen av inspeksjonene gjennomførte de om lag 100 våpeninspektørene fredag ellers to undersøkelser i en alkoholfabrikk og en kjemisk fabrikk sør for Bagdad.

Inspektørene ventet å få en liste fra irakiske myndigheter over hundrevis av forskere som tidligere har arbeidet med Iraks våpenprogrammer, innen søndag.

Nøler med utenlandsreiser

Men selv om Irak har samarbeidet nært med våpeninspektørene, har Saddam Husseins regime likevel nølt med å la våpeninspektørene intervjue irakiske forskere utenfor Irak, slik USA har krevd og slik FN-resolusjon 1441 åpner for.

General Hossam Mohammed Amin, som leder den irakiske forbindelseskomiteen med våpeninspektørene, sier at det er opp til forskerne selv å akseptere eller avslå å tas til utlandet for å intervjues, og at det ikke fins noen hindringer for at de intervjues hjemme.

Men han antydet klart at det ikke ville bli sett på med blide øyne av regimet om noen gikk med på FNs krav om å fortelle det de vet i utlandet.

Advarer mot krig

FNs høykommissær for flyktninger Ruud Lubbers kom fredag med en innstendig oppfordring på BBC til det internasjonale samfunn om å avverge en krig.

Lubbers sa at en krig ville bli en katastrofe fra et humanitært perspektiv, særlig hvis bakteriologiske eller kjemiske våpen som FN leter etter i Irak, blir tatt i bruk av Saddam Hussein.

- Bare, bare hvis Saddam Hussein ikke samarbeider med inspektørene og ikke aksepterer resultatene av inspeksjonene, kan det være grunn for en militær intervensjon, sa Lubbers med henvisning til rapporten våpeninspektørene skal avlegge 27. januar, og som kan bety krig eller fred.

USAs ambassadør i Egypt, David Welch, gjentok imidlertid fredag at USA er rede til å gå til angrep uten godkjenning fra FN om nødvendig, selv om en flernasjonal aksjon fortsatt er å foretrekke.

- USA er klar til å gå i gang med en krig på egen hånd mot Irak om det blir nødvendig, og uten godkjenning av FNs sikkerhetsråd for å bruke makt, sa Welch til det egyptiske nyhetsbyrået Mena.

Men han la til at USA foretrekker at Irak innfrir kravene i FN -resolusjonen, og at USA helst vil ha en kollektiv aksjon.

Tyrkia presses

To høytstående amerikanske tjenestemenn, viseutenriksminister Marc Grossman og visefinansminister John Taylor, innledet fredag samtaler med et motvillig Tyrkia om en mulig krig.

Tyrkia er kommet under intenst press fra USA for å bli med på en krig. For å gjøre krigen mer spiselig for tyrkerne, tilbyr USA en betydelig økonomisk bistandspakke. Beløpet er uklart, men noen meldinger sier USA lover 28 milliarder dollar til erstatning for infrastruktur som måtte bli ødelagt i en krig.

Likevel fortsetter Tyrkia å kreve at FN gir sin godkjenning som en betingelse for å støtte en amerikansk-ledet krig mot nabolandet.

Lederen for det tyrkiske regjeringspartiet, Recep Tayyip Erdogan, gjentok fredag at Tyrkia ikke vil gi sin støtte til en militæraksjon uten godkjenning fra FNs sikkerhetsråd.

Han sa at Tyrkia ikke er overbevist om at Irak har masseødeleggelsesvåpen, og at det er nødvendig å vente på rapport en fra våpeninspektørene før en beslutning kan tas.

(NTB)