Irakisk forsker intervjuet om mulig våpenprogram

En irakisk forsker ble fredag intervjuet av FNs våpeninspektører om et våpenprogram det er mistanke om kan være tilknyttet et hemmelig atomvåpenprosjekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Men mens USA fortsatte opptrappingen mot krig, advarte FNs høykommissær Ruud Lubbers mot den humanitære katastrofen en krig ville bety, spesielt hvis biologiske og kjemiske våpen blir tatt i bruk.

I sin daglige pressebriefing sa talsmannen for FNs våpeninspektører, Hiro Ueki, at en ekspert på metallurgi i et svært framtredende statlig selskap hadde gitt inspektørene tekniske opplysninger om det mistenkelige våpenprogrammet.

- Programmet har tiltrukket seg betydelig oppmerksomhet som en potensiell forløper for et hemmelig atomprogram. Svarene blir svært nyttige for at Det internasjonale atomenergibyrået IAEA gjør ferdig sin vurdering, sa Ueki.

På den 28. dagen av inspeksjonene gjennomførte de om lag 100 våpeninspektørene fredag ellers to undersøkelser i en alkoholfabrikk og en kjemisk fabrikk sør for Bagdad.

Inspektørene ventet å få en liste fra irakiske myndigheter over hundrevis av forskere som tidligere har arbeidet med Iraks våpenprogrammer, innen søndag.

Nøler med utenlandsreiser

Men selv om Irak har samarbeidet nært med våpeninspektørene, har Saddam Husseins regime likevel nølt med å la våpeninspektørene intervjue irakiske forskere utenfor Irak, slik USA har krevd og slik FN-resolusjon 1441 åpner for.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer