Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakisk forslag

Irak vil ikke la de originale våpeninspektørene foreta undersøkelser i landet, men åpner for at en ny gruppe skal få innpass til åtte av de omdiskuterte presidentpalassene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget fra Irak går ut på å utnevne i alt 117 medlemmer av en ny gruppe inspektører som skal få lov til å inspisere enkelte av de stedene som tidligere er utpekt som mulige våpenlagre.

 Først og fremst skal sikkerhetsrådets femten medlemmer peke ut fem representanter hver, i tillegg til to fra hvert av de 21 medlemslandene i UNSCOM, FN's spesialkommisjon.

 Disse nye lagene skal få fullt innsyn på områdene, og skal kunne ha med seg utstyr til infrarøde analyser og verktøy for røntgenanalyser.

 I tillegg vil regjeringen i Bagdad ha seg frabedt at det hele blir kalt inspektører, og ber om at de kalles gjester av hensyn til Iraks suverenitet og æresfølelse.

 Irak sier videre at de vil at gruppen rapporterer direkte til sikkerhetsrådet, og ikke til spesialkommisjonen UNSCOM. Dette selv om UNSCOM skal kunne få delta i den nye undersøkelsegruppen. Irak ser på UNSCOM som lite troverdig, og ser helst at det er sikkerhetsrådet som har øverste myndighet.

 Irak håper at inspeksjonene vil frikjenne Irak i verdens øyne, og sier de vil utelukke framtidige undersøkelser med en gang et mål er sjekket ut.

 CNN melder at Irak har foreslått liknende tidligere, og at USA den gang viste til at Irak må følge Sikkerhetsrådets ordre, og ikke komme med provokative og usannsynlige forslag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!