Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Irakisk gerilja dreper amerikanere

En geriljagruppe bestående av soldater fra Saddams tidligere sikkerhetsstyrker, med navnet «Gjenkomsten», hevdes å stå bak en rekke aksjoner i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag ble en amerikansk soldat drept i et granatangrep, mens en annen ble alvorlig såret. I går ble to soldater alvorlig såret i et tilsvarende angrep i det samme området.

Til sammen 19 amerikanske soldater er drept i ulike fiendtlige aksjoner i Irak, etter at president George W. Bush jr. erklærte krigen for å være over, 1. mai. I tillegg er 37 amerikanske soldater drept i det som kalles «ikke-fiendtlige hendelser», melder CNN.

Ifølge en rekke høystående amerikanske og irakiske kilder, er det god grunn til å tro at disse og en rekke tilsvarende aksjoner stammer fra en løselig organisert geriljagruppering som kaller seg Awdah - Gjenkomsten, skriver avisa Washington Post.

Sent i går kveld eksploderte en av Iraks sentrale oljerørledninger. Både produksjonen ved Iraks største oljeraffineri og elektrisiteten i Bagdad kan bli rammet. I dag ble det fastslått at dette var en sabotasjeaksjon.

- Hendelsen skyldtes en sabotasjehandling. Rørledningen ble sprengt bevisst, sa en tjenestemann i det irakiske oljedepartementet til nyhetsbyrået Reuters.

Aksjonen mot oljeledningen er foreløpig ikke knyttet til noen bestemt gruppering, men en rekke andre angrep mot amerikanske soldater og amerikanske interesser i irak knyttes til geriljagruppen Awdah.

Vil ta makta tilbake

Gerilja-gruppen består ifølge Washington Posts kilder av Saddam-tro soldater fra diktatorens tidligere sikkerhetsstyrker, samt personer fra politiet og Baath-partiet. Selv om de offisielle hierarkiene og båndene mellom disse gruppene er oppløst, eksisterer det fortsatt nære bindinger mellom personer og grupper fra disse, skriver avisa.

Gruppas mål skal være å motarbeide og presse de amerikanske styrkene ut av Irak. Og til tross for navnet - Gjenkomsten - skal gruppa ikke arbeide for å få bragt Saddam tilbake som diktator.

Amerikanske og irakiske kilder hevder overfor Washington Post at gruppa finansieres blant annet av velstående familier, høyst trolig sunnimuslimer, som ønsker å få tilbake det autokratiske, eller eneveldige, styresettet som kjennetegnet landet under Saddams styre. Den sunnimuslimske minoriteten har i lang tid utgjort eliten i Irak og besittet landets rikdommer, og det er også her Saddam Hussein tradisjonelt har hentet sin støtte.

En tidligere irakisk general avisa har snakket med, sier at sponsorene betaler 1000 amerikanske dollar for nye rekrutter, og 3000 dollar til geriljasoldater som verver andre kandidater.

- De vil bare ha veltrente folk. De elsker ikke Saddam. Ideen er å sparke ut amerikanerne og ta makta tilbake, sier generalen til avisa.

<B>LYNAKSJONER: </B>En amerikansk soldat vokter her et ødelagt militærkjøretøy i Bagdad, etter at noen fyrte av en rakett mot bilen og stakk av. En geriljagruppe skal ha utført en rekke dødelige lynaksjoner mot amerikanske mål i Irak den senere tiden, hevder flere kilder overfor Washington post. <br>Foto: AP/Denis Doyle