DREPT: 22 år gamle Tara Fares ble drept i Bagdad forrige uke. Foto: Skjermdump/Instagram
DREPT: 22 år gamle Tara Fares ble drept i Bagdad forrige uke. Foto: Skjermdump/InstagramVis mer

Irakisk Instagram-kjendis skutt og drept i Bagdad

Den 22 år gamle irakiske modellen Tara Fares ble skutt og drept i bilen sin torsdag kveld. Dagen før hadde hun blitt kåret til en av Iraks mest fulgte på sosiale medier.

22 år gamle Tara Fares ble brakt til et sykehus i Bagdad, hvor legene rapporterte om skader fra minst tre kuler.

Fares var kjent fra blant annet skjønnhetskonkurranser, og hadde deltatt i Miss Irak- og Miss Bagdad-konkurranser. 22-åringen hadde 2,7 millioner følgere på Instagram.

Nå spekuleres det på hvorvidt Fares ble drept fordi hun ble sett på som en provokatør i Irak, hvor holdningene til kvinner er konservative blant mange.

Etterforskes

Ifølge New York Times frykter flere nå en trend hvor unge kvinner som har brukt stemmen sin i offentligheten, blir drept i Irak. Minst fire kvinner, inkludert Fares, skal ha blitt drept den siste tida. Alle utfordret de konservative normene i samfunnet, eller snakket høyt mot regimet.

Iraks statsminister Haider Al-Abadi beordret fredag landets innenriksdepartement til å etterforske drapet på Fares. Han sa i en uttalelse at myndighetene også kommer til å se etter mulige koblinger mellom drapet på Fares og andre nylige drap og kidnappinger i Bagdad og Basra, en storby sør i landet.

Forrige uke ble også en kvinnesaksaktivist, Suad al-Ali, drept i Basra. Hun ble beskutt vei mot bilen sin.

Nibras al-Maamouri, leder av et forum for irakiske kvinnelige journalister, sier at målrettede angrep mot kjente kvinner har økt i stort omfang.

- Dette er ikke noe nytt, men at det har ført til direkte drap foran andre mennesker er farlig, sier Maamouri.

I samme krets

Maamouri legger til at hun tror drapet på Fares kan være koblet til dødsfallene til Rasha al-Hassan og Rafif al-Yasiri. De to kosmetologene døde under mystiske omstendigheter i Bagdad med en ukes mellomrom i august, ifølge New York Times. Fares var i samme sosiale krets som de to kvinnene.

Mohammad Nasir al-Karbouli er parlamentsmedlem i Irak, og sier at angrep som det mot Fares er ment å sende et budskap.

- Drap på kvinner på dagtid er meldinger som skal forvirre sikkerhetssituasjonen i Bagdad, for å svekke borgernes tillit, sier Karbouli.

Fares var opprinnelig fra Bagdad, men forlot byen for tre år siden for å bo i Erbil, som ligger i den kurdiske delen av Irak. Hun følte det var tryggere, forteller venner av henne. Hun hadde imidlertid begynt å tilbringe mer tid i Bagdad den siste tida.