Irakisk mareritt

Peter van Walsum, Nederlands FN-ambassadør og leder av FNs sanksjonskomité for Irak, ser beskjemmet ned i golvet og vet ikke riktig hva han skal si. Foran ham sitter den verdenskjente forfatteren og journalisten John Pilger og griller ham om moral og sanksjonenes virkninger i Irak, der barn dør i tusentall, mens Saddam Hussein sitter like trygt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seansen fra Pilgers dokumentarprogram «Hvem skal betale?» ble vist i svensk fjernsyn for noen dager siden. Da jeg så programmet, kunne jeg ikke annet enn å synes synd på nederlenderen, som leder den kontroversielle sanksjonskomiteen. Og så slo det meg: om noen måneder kan det være Norges FN-ambassadør Ole P. Kolby som må svare på journalistenes ubehagelige, men betimelige spørsmål om Irak-sanksjonene.

  • Som nytt medlem av Sikkerhetsrådet får Norge ledervervet i en av FNs sanksjonskomiteer. Nederland og Canada, som nå går ut av Sikkerhetsrådet, har ledet komiteene for Irak og Angola. Norge og Irland tar etter all sannsynlighet over disse. Irak-komiteen regnes for å være den vanskeligste av alle FN-komiteene.
  • FN-sanksjonene mot Irak har vart i ti år. I løpet av den tid har en halv million irakiske barn under fem år dødd, først og fremst på grunn av feilernæring og mangel på medisiner. Fremdeles regner man med at det dør fire tusen barn i måneden. Haukene USA og Storbritannia hevder at den kritiske humanitære situasjonen i Irak er Saddam Husseins skyld og ingen annens. Et stort flertall av verdenssamfunnet mener at sanksjonene har en stor del av skylda og at det er på tide å tenke nytt i kampen mot Saddam Hussein.
  • «Norge vil ikke være begeistret for å få ansvaret for sanksjonskomiteen for Irak. Den komiteen er arbeidskrevende, tøff og vanskelig,» sier statssekretær Raymond Johansen i UD til ukeavisa Dag og Tid. Det er ingen hemmelighet at Norge ønsker seg formannsvervet i sanksjonskomiteen for Angola. Men det er langt fra sikkert at vi får ønsket vårt oppfylt.
  • «Det er ingen tvil om at USA ønsker at Norge skal ta Irak-komiteen,» sier forsker Henrik Thune ved Norsk utenrikspolitisk institutt i Oslo. Hans oppfatning deles av mange. USA anser Norge som en lojal alliert, og norske regjeringer har hittil støttet fullt og helt opp om Irak-sanksjonene. Ofte får USA det som de vil i Sikkerhetsrådet.
  • FNs sanksjonskomité for Irak har ansvaret for å behandle søknader i forbindelse med olje for matprogrammet, som FN satte i verk i 1996. Siden den tid har Irak fått lov til å selge olje for 310 milliarder kroner. To tredeler skulle etter planen gå til å kjøpe mat, medisiner og andre nødvendige varer. 127 milliarder står fortsatt i banken. En del av skylda ligger på irakisk side, men både USA og Storbritannia prøver å legge så mange hindringer i veien som mulig. Derfor blir en rekke kontrakter om vareleveranser lagt «på vent». Begrunnelsen er ofte at produktene kan brukes til å produsere «masseødeleggelsesvåpen».
  • Da jeg besøkte Irak i 1996, var det blant annet umulig å importere blyanter, fordi blyet kunne brukes i våpenproduksjon. Oksygen ble heller ikke tillatt eksportert til Irak - av samme grunn. Det førte til at irakiske sykehus måtte gi pasienter oksygen fra sveisegassflasker. Ved juletider i 1999 blokkerte Storbritannia en leveranse til Irak av vaksiner mot gul feber og difteri. Irakiske barn ble ikke vaksinert fordi en britisk minister hevdet at vaksinene kunne brukes «til å produsere masseødeleggelsesvåpen».
  • Norge har holdt den humanitære fanen høyt internasjonalt, noe Stoltenberg-regjeringen viderefører. Fra UD-hold satser man på at Norge kan klare å bidra til kompromisser mellom fløyene i Sikkerhetsrådet, dersom vi skal lede sanksjonskomiteen for Irak. Det skal bli spennende å se om det lar seg gjøre. Faren for at vi blir utsatt for amerikansk press er overhengende. Det vil ikke styrke oppfatningen av Norge som en humanitær ener på verdensarenaen.
  • Flere og flere FN-organisasjoner og flere og flere land stiller seg nå kritiske til Irak-sanksjonene. Den amerikanske sanksjonseksperten David Cortright sa på et seminar i Oslo nylig at FN vil oppleve sitt mest sviende nederlag noensinne, dersom ikke sanksjonspolitikken mot Irak endres i løpet av kort tid. I FNs sikkerhetsråd vil Norge vise om landet er på linje med verdenssamfunnets flertall eller om vi fortsatt skal være et haleheng til USA.
LIDER UNDER FN-SANKSJONER: Tallet på krefttilfeller blant barn har steget enormt i Irak de siste åra, og pasientene mangler medisiner.