Irakisk nyhetsbyrå: «Minst 19 skal være drept, ikke ISIL som angriper og massive kamper pågår nå»

Fullstendig kaos. - Oljeraffineriet i Baji er ikke tatt over.

- UNDER ANGREP:  Oljeraffineriet i Baji skal nå være under angrep. Tidligere gikk meldingen ut på at det var ISIL som sto bak angrepet, nå hevder irakisk statlig media at det er en millitant gruppe styrt av Abu Qutada som angriper. På foto (innfelt) ser du medlemmer av ISIL tatt i går kveld. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
- UNDER ANGREP: Oljeraffineriet i Baji skal nå være under angrep. Tidligere gikk meldingen ut på at det var ISIL som sto bak angrepet, nå hevder irakisk statlig media at det er en millitant gruppe styrt av Abu Qutada som angriper. På foto (innfelt) ser du medlemmer av ISIL tatt i går kveld. Foto: Reuters / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Visestatsministeren for energisaker i Irak, Hussain al-Shahristani, benekter at ISIL har tatt over oljeraffineriet i Baiji, nord for Irak, skriver CNN.

Baiji-raffineriet står for en tredjedel av Iraks drivstoff, og kampene har allerede resultert i stor-rasjonering av bensin.

Al-Shahristani forteller at sikkerhetsstyrkene nå kjemper mot opprørere på stedet. Også det statlige nyhetsbyrå, Al-Iraqiya, hevder at sikkerhetsstyrker fortsatt kontrollerer raffineriet.

- Ikke ISIL I tillegg melder Al-Iraqiya at det ikke er de sunnimuslimske opprørerne i ISIL som har angrepet raffineriet, men opprørere ledet av Abu Qutada.

Qutada, som er født i Jordan, er under en embargo i FNs sikkerhetsråd, grunnet hans påståtte tilknytning til al-Qaida.

Rapportene fra det statlige nyhetsbyrået motstrider tidligere meldinger fra CNN, der sistnevnte skal ha blitt informert av irakiske sikkerhetskilder om at de militante krigerne som angrep raffineriet antageligvis var tilknyttet ISIL.

Flere drept Flere millitante skal være drept i angrepet, som fortsatt pågår. I et luftangrep fra de nasjonale sikkerhetsstyrkene skal 19 millitante ha blitt drept, melder Al-Iraqiya.

Baiji-raffineriet ligger i nord-Salaheddin-provinsen, og er en viktig ressurs fordi det foredler mye av drivstoffet som dekker Iraks nasjonale forbruk.

Amerikanske tjenestemenn sier de tror ISIL nå har så mange som 10 000 krigere i Irak og Syria.

En irakisk kilde forteller til CNN at de ikke vet nøyaktig hvor mange opprøre tilknyttet ISIL som er i Irak, fordi det er uklart hvor mange som beveger seg over den syriske grensa.

Iraks militære talsmann, generalmajor Qassim Atta, sier at sikkerhetsstyrkene har gjenvunnet kontrollen over to viktige grenseoverganger som de mistet for kort tid siden.

Amerikansk hjelp USAs utenriksminister John Kerry uttalte etter et møte med ledende politikere i Bagdad mandag, at USA ville gi Irak «intens og vedvarende støtte».

Han ga beskjed om at ISIL er en trussel mot Irak, og at de neste dagene og ukene vil være kritiske.

- Hvis Iraks ledere tar de stegene som trengs for å samle landet igjen, vil det få stor betydning, sa Kerry på den amerikanske ambassaden i Bagdad i går.

ISIL

• Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) er en ytterliggående islamistisk gruppe som er aktiv i Irak og Syria. Ble etablert etter den USA-ledede invasjonen i Irak i 2003.

• Levanten er et navn på landene innerst i Middelhavet, altså Syria, Libanon, Israel/Palestina og Jordan.

• ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaida tar nå avstand fra gruppen. Al-Qaida skal ha anklaget ISILs krigere for overdreven voldsbruk.

• ISILs leder er Abu Bakr al-Baghdadi.

• Gruppen kjemper for en sunnimuslimsk stat i Irak og Syria.

• Siden april har gruppen gjennomført en offensiv i den syriske Deir Ezzin-provinsen som grenser mot den irakiske Nineveh-provinsen, der Mosul ligger.

• I forrige uke innledet ISIL en offensiv i Nord-Irak og har erobret en rekke byer, deriblant storbyen Mosul.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer