KAMP: Iraks statsminister sier kampen for å gjenerobre IS-bastionen Tal Afar har begynt. Her står to irakiske soldater og holder vakt på veien inn til Tel Afar 14. august. Foto: AP / NTB Scanpix
KAMP: Iraks statsminister sier kampen for å gjenerobre IS-bastionen Tal Afar har begynt. Her står to irakiske soldater og holder vakt på veien inn til Tel Afar 14. august. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Irakisk offensiv mot IS

Iraks statsminister sier kampen for å gjenerobre IS-bastionen Tal Afar har begynt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Haider al-Abadi varslet offensiven mot den nordirakiske byen søndag. Statsministeren stilte i militæruniform da han i en TV-sendt tale kunngjorde «starten på operasjonen for å frigjøre Tal Afar».

- Jeg vil si til Daesh at de ikke har andre alternativer enn å dra eller bli drept, sa Abadi, som brukte den arabiske betegnelsen på ekstremistgruppen.

- Vi har vunnet alle våre slag, Daesh har alltid tapt, fortsatte Abadi og forsikret landets væpnede styrker om at «hele nasjonen er med dere».

- Tal Afar skal frigjøres og skal slutte seg til alle de andre frigjorte byene, understreket statsministeren.

Sjia-dominert

- I morgentimene ble flagg og våpen rettet mot sine mål. Seieren er nær for en by som har blitt holdt som gissel og ydmyket av barbarers angrep i flere år, sier Ahmed al-Assadi. Han er talsmann for den paramilitære styrken Hashad al-Shaabi. Gruppen støttes av Iran og domineres av sjiamuslimsk milits og skal bistå irakiske styrker i gjenerobringen av Tal Afar.

EKSKLUSIVT FRA CNN: På innsida av et fengsel i Nord- Irak, sitter det tusen fanger, alle beskyldt for å være tilknyttet terrorgruppa IS. Her møter vi tre av dem, som ikke lenger vil assosieres med IS. Video: CNN. Vis mer

Byen er en sjiamuslimsk lomme i et område der de fleste er sunnier. Tal Afar ligger rundt 70 kilometer øst for Mosul, Iraks nest største by, som ble gjenerobret i juli etter flere måneder med kamper. Byen ligger 150 kilometer øst for grensen mot Syria og var på et tidspunkt et viktig forsyningspunkt for IS.

I KRIGSSONEN: En soldat fra kurdiske Peshmerga fanget dramatiske øyeblikk i krigen mot IS. I en video tatt med et kamera festet på kroppen hans, befinner han og de andre soldatene seg i en skuddutveksling med IS i byen Khazer like utenfor Mosul i Irak. Video: Facebook / Rudaw via Storyful Vis mer

Da Tal Afar ble inntatt av IS i juni 2014, hadde byen rundt 200.000 innbyggere. Rundt 49.000 personer har flyktet fra Tal Afar-området siden april, ifølge FN. Tjenestemenn sier det er umulig å vite hvor mange som fortsatt befinner seg der, ettersom byen er avskåret fra omverdenen.

Flere offensiver

De anslagsvis 1.000 jihadistene som fortsatt har kontroll på byen, beskyldes for å ha brukt sivile som menneskelige skjold da irakiske og allierte fly bombet Tal Afar tidligere i uken.

Dagen før Abadis kunngjøring ble det kjent at både den libanesiske hæren og Hizbollah-militsen er i gang med en offensiv mot IS i grenseområdene mellom Libanon og Syria.

(NTB)