Irakisk oljesjef drept

Sikkerhetssjefen for oljefeltene i Nord-Irak ble drept i et attentat i Kirkuk onsdag, ifølge irakisk politi. Drapet og sabotasjeaksjoner har ført til at all oljeeksport er stanset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ghazi al-Talabani ble drept utenfor sitt eget hjem i nærheten av bygningen til den lokale administrasjonen, opplyser politiet. En av hans livvakter ble alvorlig såret i angrepet.

Talabani, som var en fetter av den kurdiske lederen Jalal Talabani, var sikkerhetssjef for Northern Oil Company. 40 prosent av Iraks olje er å finne i Kirkuk-området i Nord-Irak.

Drapet er det tredje drapet på ledende figurer i Irak siden 12. juni, da landets viseutenriksminister ble drept. Dagen etter ble en toppfunksjonær i undervisningsdepartementet drept i et attentat.

Drapet på Talabani, som sto sin fetter svært nær, kan også fyre opp under etniske motsetninger mellom kurdere sunnimuslimske arabere og turkmenere.

Talabani var det viktigste bindeleddet mellom Northern Oil Company og de amerikanske okkupasjonsstyrkene i arbeidet med å sikre oljefeltene i Nord-Irak.

Kampen for å forvare oljefeltene har i stor grad vært nytteløs siden stadige sabotasjeaksjoner har gjort at den viktigste rørledningen for eksport av irakisk olje til den tyrkiske havnebyen Ceyhan stort sett har vært stengt siden Saddam Husseins regime ble styrtet i april i fjor.

Per i dag er all oljeeksport fra det oljerike landet stanset etter at sabotasjeaksjoner denne uka også har ført til at oljehavnene i Basra og Khor al-Amaya i Sør-Irak er stengt.

Begge oljeledningene inn til de to terminalene er ødelagt, og det er uklart når produksjonen kan komme i gang igjen.

Irak har den siste tiden eksportert 1,6 millioner fat olje per dag gjennom terminalene i de to havnebyene i Sør-Irak.

(NTB)