Irakisk opposisjonsleder mot fransk-tysk plan

Den irakiske opposisjonslederen Ahmad Chalabi raser mot det fransk-tyske forslaget om å sende flere våpeninspektører til Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å tro at noen få FN-inspektører som kjører rundt i hvite Land Cruisere kan utgjøre noen forskjell, er en latterlig idé, sier Chalabi som leder eksil-organisasjonen Den irakiske nasjonalkongressen (INC).

Ifølge Chalabi er det masseødeleggelsesvåpen som har holdt Saddam Hussein ved makten, og opposisjonslederen har derfor liten tro på at Iraks leder vil gi slipp på disse våpnene.

Tysklands forsvarsminister Peter Struck opplyste søndag at landet sammen med Frankrike vil legge fram en plan i Sikkerhetsrådet, som tar til orde for økt FN-nærvær og flere inspektører i Irak.

Hardt ut mot Fischer

- Dette er en idé for å tilfredsstille samvittigheten til tidligere sosialdemokrater og venstreorienterte i Tyskland, og for å berge franske kontrakter med Saddam, sier Chalabi som nyter stor støtte blant sentrale hauker innen Bush-administrasjonen.

Chalabi går også hardt ut mot Tyskland utenriksminister Joschka Fischer som i helgen stile spørsmål ved USAs påstander om at Irak skjuler store mengder masseødeleggelsesvåpen.

- Det hersker ingen tvil om at Saddam har brukt kjemiske våpen mot sin egen befolkning, det hersker ingen tvil om at Saddam ikke har noen skrupler mot å bruke kjemiske våpen og det hersker ingen tvil om at Saddam fortsetter med å drepe tusenvis av irakere hvert eneste år. Dette er fakta. Jeg forstår ikke hva Fischer er ute etter, sier Chalabi.

Møte i Nord-Irak

INC er en av mange irakiske eksil-grupper som etter planen skal møtes i Salahuddin i den kurdisk-kontrollerte delen av Nord-Irak 15. februar, for å velge et råd av ledere som de håper skal overta styringen av Irak etter Saddams fall.

Om konferanse vil finne sted, og om de mange gruppene eventuelt vil greie å enes om et slikt råd, hersker det imidlertid stor tvil om.

Tidligere forsøk på å samle opposisjonen har til Bush-administrasjonens store fortvilelse vært mislykkede, som følge av sterkt motstridende interesser og til dels skepsis til USAs motiver.

En av opposisjonsgruppene, Den irakiske nasjonalkoalisjonen, fordømte søndag det de kalte USAs egenrådighet og anklaget Bush for å være ute etter Iraks rike oljeressurser.

(NTB)