Irakisk politisjef pågrepet

Amerikanske styrker har pågrepet en av toppsjefene i Saddam Husseins fryktede sikkerhetspoliti, ifølge USAs hær.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

General Mumtaz al-Taji ble arrestert i byen Baquba, 65 kilometer nord for Bagdad, natt til mandag. Han var tidligere sjef for etterretningsavdelingen i det irakiske sikkerhetspolitiet.

Al-Taji er mistenkt for å ha rekruttert tidligere soldater i Saddams hær og for å ha organisert angrep mot de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Den amerikanske hæren har trappet opp jakten på Saddams gamle medarbeidere, og et stort antall irakere skal ha blitt tatt til fange etter at diktatoren selv ble funnet i en jordhule utenfor hjembyen Tikrit for ni dager siden.

Øyenvitner sier at al-Taji ble arrestert i forbindelse med en rekke amerikanske razziaer i området rundt Baquba natt til mandag.

Hundrevis av pågripelser

USAs forsvarssjef Richard Myers sa søndag at pågripelsen av Saddam har ført til at flere hundre irakere er blitt arrestert, blant dem flere betydningsfulle ledere for den væpnede motstanden mot amerikanerne.

Myers ville ikke uttalelse seg om hva Saddam selv har røpet, men sa at den tidligere presidenten har vært svært lite samarbeidsvillig etter at han ble pågrepet.

Vestlige etterretningseksperter sier at det er grunn til å regne med flere aksjoner mot okkupasjonsstyrken i tiden som kommer.

- Vi har ikke redusert beredskapen, fordi Saddams tilhengere kan komme til å gjøre et siste forsøk på å angripe koalisjonsstyrkene, sa en talsmann for USAs 4. infanteridivisjon.

- Det er fortsatt noen elementer der ute som vil forsøke å hindre framskrittene vil prøver å gjennomføre, sa major Josslyn Aberle.

Hevnaksjoner

Mens amerikanerne føler at de begynner å få kontroll over situasjonen i det såkalte sunni-triangelet, der Saddam hadde sin maktbase, er det tegn til mer lovløshet i de sjiamuslimske områdene sør for Bagdad.

Væpnede menn raser rundt på motorsykler i den hellige byen Najaf og likviderer personer som har hatt tilknytning til Saddam Husseins regime, opplyser politiet.

Alle som kan knyttes til Saddams Bath-parti føler uro på grunn av den nye drapsbølgen, og mandag ble en kvinnelig lærer skutt og såret da hun skulle følge sine to sønner til skolen.

- Jeg er offer for det nye Irak, sa Dhamya Abbas. - Barna mine leste vers fra Koranen da vil ble angrepet.

- Jeg meldte meg ut av Baath-partiet for fem år siden. Men jeg er blitt truet og forfulgt. Jeg var dekket av et sjal da de skjøt meg. Nå vil jeg ta sønnene mine og forlate Irak, sa den sjiamuslimske kvinnen fra sykehussengen.

Hun hadde ennå ikke fått beskjed om at en av guttene, en niåring, ble truffet i hodet og døde av skadene.

Leiemordere

Politiet i Najaf og andre sjiamuslimske byer legger åpenbart ikke altfor mye arbeid i etterforskningen av drapene, fordi de føler at de selv kan bli mål for neste væpnede aksjon.

- En hver politimann som etterforsker en slik sak, vil selv bli et mål. Vi er redde, sier en politimann i Najaf.

Pårørende av drapsofrene toner ned tilknytningen til Saddams regime, mens andre innbyggere i Najaf sier at mange av de drepte arbeidet for Saddams sikkerhetstjeneste.

Noen får drapstrusler, andre blir skutt uten forhåndsvarsel. Leiemordere blir noen ganger betalt 250 dollar (1.700 kroner) for å likvidere et tidligere medlem av Baath-partiet, sier politiet.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer