HELT: Skokasteren, den irakiske journalisten Muntadhar al-Zeidi, ble folkehelt etter stuntet under pressekonferansen med Bush. Her holder hans onkel opp et bilde av ham. Foto: EPA/ALI ABBAS/SCANPIX
HELT: Skokasteren, den irakiske journalisten Muntadhar al-Zeidi, ble folkehelt etter stuntet under pressekonferansen med Bush. Her holder hans onkel opp et bilde av ham. Foto: EPA/ALI ABBAS/SCANPIXVis mer

Irakisk skokaster risikerer 15 års fengsel

Stilles for retten neste uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakeren som kastet skoene sine etter president George W. Bush på en pressekonferanse i Bagdad, stilles for retten 31. desember. Mannen risikerer 15 års fengsel.

Skokasterens bror sier samtidig at journalist Muntadhar al-Zeidi er blitt mishandlet og torturert i varetektsfengsel.

- Etterforskningen er over, og saken er overført til den sentrale straffedomstolen, sa etterforskningsleder Dhiya al-Kenani mandag.

- Rettssaken begynner 31. desember.

Journalisten er anklaget for «aggresjon mot et utenlandsk statsoverhode på offisielt besøk», en forbrytelse som gir en fengselsstraff på mellom 5 og 15 år i henhold til irakisk lov.

Men domstolen kan også dømme journalisten etter en mindre alvorlig formulering om «forsøk på aggresjon» som gir mellom ett og fem års fengsel.

Journalist Muntadhar al-Zeidi brukte pressekonferansen president Bush holdt i Bagdad 14. desember til å vise sin misnøye med Bush. Han kastet begge skoene mot ham, noe Bush etterpå så ut til å ta med fatning da han opplyste at det var sko størrelse 44.

Journalistens bror Uday sier til nyhetsbyrået AP at broren er blitt grovt mishandlet i varetekt i Bagdad. Blant annet så han selv under et besøk at broren hadde fått en tann slått ut, og at han hadde brannsår i ørene forårsaket av sigaretter.