Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakisk slaktehus i Jordan

Maskerte menn stormet inn i villaen til en irakisk millionær i Amman i Jordan og gjorde den til et slaktehus. Åtte personer fikk strupene skåret over, deriblant nestkommanderende ved Iraks ambassade og verten, som antas å ha drevet forretninger for Iraks president, Saddam Hussein. Men det er usikkert om motivene er politiske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordanske sikkerhetsoffiserer sier drapene var uvanlig grusomme. Angriperne bandt de åtte ofrene - én etter én - til den samme stolen. Så skar de over strupen på dem og stakk dem med kniv. Likene ble så spredt rundt om i det tre etasjer store huset, fortalte sikkerhetsoffiserer som ikke ville navngis til nyhetsbyrået AP.

Eieren av huset er den 62 år gamle irakiske millionæren Sami George Thomas, som man antar har drevet forretninger på vegne av president Saddam Hussein og hans eldste sønn Odai ut fra Amman det siste tiåret.

«På algerisk vis»

Thomas var vert for en større bankett for å avslutte fastemåneden ramadan i det store, hvite steinhuset på en bakketopp i det finere strøket Rabiyeh i Amman. Til stede var også Hikmat al-Hajou (45), chargé d'affaires ved Iraks ambassade, og kona Leila Shabaan (39) sammen med tre andre forretningsfolk. Alle ble drept. Samme skjebne rammet en egyptisk nattevakt og hans venn.

Kokka i huset, som er fra Hellas, overlevde med flere knivstikk i kroppen, men hennes tilstand var i går kritisk. Hun fikk varslet politiet om drapene. Hun har fortalt politiet om fire- fem angripere, som alle snakket ulike irakiske dialekter.

Oppgjør

Det jordanske sikkerhetspolitiet sier diplomaten al-Hajou øyensynlig ikke var målet for angrepet. Motivet synes snarere å ligge i et indre irakisk oppgjør om penger.

- Foreløpige undersøkelser tyder på at al-Hajou tilfeldigvis var på feil sted på feil tidspunkt, sa en offiser.

Ifølge kokka var det den velstående forretningsmannen Namir Oji, en av gjestene, som var målet for angrepet.

Fra Irak er reaksjonen på denne «avskyelige forbrytelsen» skarp. Bagdad sender statssekretær Saas al-Feisal og en general fra sikkerhetstjenesten til Amman for å følge opp hendelsene.

«Jordan vil ikke la dets jord bli åsted for likvidasjoner, uansett hva bakgrunnen er,» het det fra Jordans regjering, som uttrykte «dypt sjokk og beklagelse» etter drapene.

Opposisjonelle irakere i Jordan sier at Hajou, som har vært i Amman i tre år, har hatt et nært forhold til Iraks etterretningstjenester.

Anstrengt forhold

Millionæren Thomas, som er fra Iraks assyriske, kristne mindretall, har levd i Jordan i mange år. Kona, Denise Tass, flyktet for fem år siden til Libanon med sønnen Sahm etter en familiekrangel, ifølge naboene.

Dette er det andre angrepet mot irakiske diplomater i Jordan bare de siste to ukene. 3. januar slapp handelsattaché Rahim Taher, også han ved ambassaden, uskadd fra et attentatforsøk utenfor sitt hjem i Amman.
Jordansk politi har arrestert seks irakere i forbindelse med det mislykkede drapsforsøket, den ene av dem nyter angivelig diplomatisk immunitet. Irak mistenker gårsdagens angrep for å være et forsøk på å forverre forholdet mellom Jordan og Irak. Det er anstrengt etter at fire smuglere fra Jordan ble hengt i Irak i desember.

DREPTE ALLE: Villaen til den irakiske millionæren Sami George Thomas endte som et slaktehus.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!