Irakiske barn drept på vei til skolen

Bilbombe ved barneskole.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 29 personer ble drept og 54 skadd i fire angrep i Irak mandag morgen.

En bilbombe ble sprengt i Balad, 90 kilometer nord for Bagdad, i nærheten av en barneskole. Selvmordsangrepet skjedde samtidig som lokale barn var på vei til skolen.

Ifølge politiet er en major i den irakiske hæren bosatt ved skolen, og han skal ha vært det egentlige målet for bomben.

Ifølge sykehuskilder ble til sammen 15 personer drept og 27 skadd i dette angrepet.

Zarqawis gruppe

En annen bilbombe ble sprengt i Baquba, 65 kilometer nord for Bagdad. Byen, som har en blandet befolkning av sjia- og sunnimuslimer, har vært utsatt for en rekke angrep fra opprørere de siste månedene.

Bilbomben eksploderte mens redningsarbeidere forsøkte å evakuere irakiske soldater som var såret i et tidligere angrep. Ti personer ble drept og 23 såret. De fleste ofrene var soldater og politimenn, men også her ble sivile drept og såret.

På en islamistisk nettside har al-Qaidas gruppe i Irak, som ledes av den jordanske opprørslederen Abu Musab al-Zarqawi, tatt på seg ansvaret for begge selvmordsangrepene.

DREPTE OG SÅREDE: En mann legges på båre i Baqouba. Opprørere har koordinert angrep flere steder i byen. Syv soldater og fem politimenn er drept. Foto: SCANPIX
DREPTE OG SÅREDE: En mann legges på båre i Baqouba. Opprørere har koordinert angrep flere steder i byen. Syv soldater og fem politimenn er drept. Foto: SCANPIX Vis mer

Sikkerhetsstyrker stengte tidlig mandag også av flere veier i Bagdad, etter at det ble hørt flere kraftige eksplosjoner i den irakiske hovedstaden. I bydelen al-Khadra ble en sivilperson drept og fire såret av en bombe som trolig var ment å ramme en amerikansk militær kolonne.

I Hillah, sør for Bagdad, ble tre sivile tjenestemenn skutt og drept etter at bilene deres ble stoppet av opprørere.

Sabotører sprengte mandag en oljerørledning fra Kirkuk til raffineriet i Dora utenfor Bagdad. De gikk til aksjon i Samarra, 100 kilometer nord for Bagdad. Brannmenn forsøkte mandag formiddag å få kontroll over flammene

Nye beskyldninger

Samtidig som den italienske etterretningsagenten Nicola Calipari ble begravet under en militær seremoni i Roma mandag, hevdet Bulgarias forsvarsminister at også en bulgarsk soldat trolig ble drept av amerikanske styrker i Irak fredag.

Ifølge Nikolaj Svinarov viser en gransking av skytingen i forrige uke at amerikanske soldater trolig var ansvarlige.

- Noen skjøt mot vår patrulje fra vest. I samme retning, bare 150 meter unna, var det en enhet fra USAs hær, sa forsvarsministeren under en pressekonferanse mandag.

- Resultatet av undersøkelsene gir oss tilstrekkelig grunnlag til å mene at soldaten Gurdi Gurdevs død ble forårsaket av beskytning fra koalisjonsstyrken, sier Svinarov.

USA har bedt om unnskyldning etter at det løslatte italienske gisselet Giuliana Sgrena fredag ble beskutt av amerikanske soldater. Både Sgrena og to andre sikkerhetsagenter ble såret, i tillegg til at Nicola Calipari ble drept.

(NTB)

SKADET: Mannen ble skadet på motorveien i al-Khadra-området vest for Bagdad da en bombe eksploderte.
ARRESTERT:</B> Minst én person er arrestert i forbindelse med de blodige angrepene i dag.