Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakiske grupper jakter homofile

Avtaler møter på nett, torturerer og dreper. Over 130 drept i år.

- TRUER IRAKS KULTUR: I Irak er 130 homofile torturert og drept i år. Flere av drapene kobles til Moqtada al-Sadrs milits Mahdi. Sadr har tidligere i år uttalt at «fordervelsen» homofili må utryddes, ved hjelp av undervisning. Foto: AFP/KARIM SAHIB/SCANPIX
- TRUER IRAKS KULTUR: I Irak er 130 homofile torturert og drept i år. Flere av drapene kobles til Moqtada al-Sadrs milits Mahdi. Sadr har tidligere i år uttalt at «fordervelsen» homofili må utryddes, ved hjelp av undervisning. Foto: AFP/KARIM SAHIB/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet.no): De siste par årene har Irak sett en dramatisk økning i hatkriminalitet mot homofile. Bare i år er det registrert over hundre ofre for det som antas å være organiserte angrep mot homofile menn.

130 menn er torturert og drept for sin legning.

The Observer forteller i dag om én gruppe, som benytter seg av internett for å finne ofre.

Gruppen, som har base i Bagdad, overvåker chattegrupper som er knyttet til homofile nettsteder. De tar kontakt med brukerne, finner dem og sørger for at de blir overfalt. Noen ganger ender det med døden.

- Dyr fortjener mer barmhjertighet enn de mennesker som praktiserer denne typen fordervede seksuelle handlinger. Vi forsikrer oss om at de vet hvorfor de blir hold fanget. Så gir vi dem muligheten til å be Gud om tilgivelse før de blir drept, forklarer gruppens nestleder til The Observer.

Han forklarer at de i gjennomsnitt velger to menn hver dag, som «etterforskes».

Tortur
Human Rights Watch (HRW) skriver at det har vært en særlig økning i denne typen kriminalitet siden nyttår. De forteller om bevæpnede grupper som kidnapper menn, torturerer dem, og etterlater kastrerte og ellers lemlestede lik i søppelcontainere eller utenfor likhus.

Angrepene er rettet mot menn som mistenkes å være homofile, menn de ikke anser for å være maskuline nok, eller de som går i for vestlige klær. Sju registrerte ofre har vært kvinner.

Mashal, en butikkeier fra Bagdad som har overlevd en bortføring, forteller til organisasjonen at han ble hentet av fire bevæpnede menn i april.

- De sa de visste jeg var homofil. De leste opp en liste med navn. Jeg kjente igjen fire av dem som fortsatt var i live. En av dem hadde de allerede drept. De forhørte meg i tre timer den kvelden. De krevde at jeg skulle gi dem navnet på andre homofile. Så hentet de et kosteskaft. Det brukte de til å voldta meg, forteller Mashal til Human Rights Watch.

Han overlevde fordi familien hans solgte alt de eide og betalte løsepenger. Mashal, som de fleste andre som har overlevd denne typen angrep, peker på Iraks største shiamuslimske milits, Moqtada al-Sadrs milits Mahdi.

- Politiet lukker øynene
Moskeer som følger Sadr har lenge vært tydelige på at homofili truer irakisk kultur. Ifølge Human Rights Watch er Sadrs innflytelse så sterk i Irak, at politi og myndigheter frykter følgene om de skulle vise motstand. Politiet er dessuten kraftig infiltrert av militsen Mahdi, skriver HRW. Dermed får hatkriminaliteten fortsette.

- Iraks ledere er ment å forsvare alle irakere, ikke overgi dem til bevæpnede forkjempere for hat, sier Scott Long, sjef for Human Rights Watchs avdeling for de lesbiske, homofile, biseksuelle og transseksuelles rettigheter.

- Å lukke øynene for tortur og drap truer rettighetene og livet til alle irakere, sier Long i en rapport om homofiles levekår i Irak.

The Observer skriver at denne typen kriminalitet mot homofile blomstret opp etter invasjonen i 2003. Det var ikke forbudt med homofili under Saddam Husseins regime. Og tidligere, på 60- og 70-tallet, skal Irak ha vært kjent for sin relativt liberale holdning til homofili. Ali Hali, leder for irakiske LGBT, forteller at deres oversikt vider at det siden 2004 er drept 680 homofile i Irak.

- Dette er verdens verste sted å være for homofile, sier Hali til The Observer.

TRUER ALLE: - Å lukke øynene for drap på homofile, truer rettighetene til alle irakere, sier Scott Long i HRW. Foto: Human Rights Watch
TRUER ALLE: - Å lukke øynene for drap på homofile, truer rettighetene til alle irakere, sier Scott Long i HRW. Foto: Human Rights Watch Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media