Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Irakiske kurdere kan beholde våpnene

USA vurderer å la de kurdiske geriljagruppene i Nord-Irak få beholde sine våpen. Det gjelder både håndvåpen og artilleri, skriver den amerikanske avisen New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den sjiamuslimske militsen blir derimot beordret til å gi fra seg våpnene sine. Dette har allerede ført til protester, skrev avisen i helgen med henvisning til dokumenter utarbeidet av ledelsen for de amerikanske okkupasjonsstyrkene i Irak.

Grupper som støttet den amerikansk-britiske krigen mot Saddam Husseins regime, kan få beholde våpen, ammunisjon og annet militært utstyr. Dette strider ikke mot hovedregelen om at det ikke skal være væpnet milits i «det nye Irak», sier general David McKiernan.

- Hva som skal skje med de kurdiske gruppene er en helt annen sak, framholder McKiernan. Sjiamuslimske ledere er ifølge New York Times opprørt over det de kaller en grov forskjellsbehandling fra okkupasjonsmaktens side.

Det stemmer nok at sjiaene ikke sloss på den såkalte koalisjonens side mot Saddam, sier en talsmann for sjia-lederen ayatolla Mohammad Baqir al-Hakim. Men sjiamuslimene sloss ikke mot amerikanerne eller britene heller, framholder han.

NTB-DPA

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media