Irakiske offiserer sporløst borte fra norsk NATO-kurs

Forsvant fra hotell i Stavanger i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): To irakiske offiserer som deltok på et Nato-kurs ved Joint Warfare Centre på Jåttå i Stavanger er forsvunnet sporløst, skriver Stavanger Aftenblad.

- Det er klart at vi er bekymret for at de nå er borte. Samtidig ønsker vi ikke å spekulere i hvorfor de er borte, sier presse- og informasjonsansvarlig Helene Wulff Langeland ved Joint Warfare Centre til Dagbladet.no.

De to irakiske offiserene dro fra hotellet i går, uten å si fra til Forsvaret. Da NATOs folk skulle samle opp irakerne fra hotellet i går var de to mennene borte, også fra hotellrommene sine.

- Vi har rapportert om at de har forsvunnet fra kurset til politiet. Og så lenge de er gjester i Norge, er det politiet som har ansvaret for deres sikkerhet, sier Wulff Langeland.

Hun og de 22 gjenværende irakerne som er på kurset håper at de to forsvunne mennene vil dukke opp før kurset avsluttes, førstkommende mandag.

- Talsmennene som representerer irakerne uttrykker forbauselse over at de to nå er borte. Det var ikke noe som tydet på at de skulle forsvinne, sier Wulff Langeland.

Rogaland-politiet gjør foreløpig ikke noe med saken, siden de «ikke har mottatt noen formell etterlysning» av de irakiske statsborgerne.

- Før vi får det, foretar vi oss ikke noe, sier operasjonsleder Tormod Rostøl ved Rogaland politidistrikt til Dagbladet.no.

TOPP-OFFISERER: De 24 irakerne som  får åtte dagers opplæring ved Joint Warfare Centre er en blanding av høyere irakiske offiserer, stabsoffiserer og sivile tjenestemenn. I går forsvant to av offiserene. Foto: SCANPIX
TOPP-OFFISERER: De 24 irakerne som får åtte dagers opplæring ved Joint Warfare Centre er en blanding av høyere irakiske offiserer, stabsoffiserer og sivile tjenestemenn. I går forsvant to av offiserene. Foto: SCANPIX Vis mer

Det var totalt 24 irakiske offiserer som forrige fredag kom til Stavanger for å delta på Nato-kurset. Natos base på Jåttå har fått en nøkkelrolle innen trening og opplæring av høyere irakiske offiserer og embetsmenn. 

De militære som kommer til Norge skal være blant de mest høytstående og mest kvalifiserte irakiske tjenestemenn.

PST, Politiets sikkerhetstjeneste, er ikke koblet inn i saken.

- Dette dreier seg om rutinemessige saker, som behandles av de lokale politikamrene. Utover det har jeg ingen kommentar, sier jourhavende politiinspektør i PST, Tore Risberget, til Dagbladet.no.

Utlendingsdirektoratet, UDI, ønsker heller ikke å kommentere saken overfor Dagbladet.no.

- Vi må henstille dere om å kontakte politiet. Utover det har vi ingen kommentar, sier presserådgiver i UDI, Arild Martinsen.

Irakiske offiserer sporløst borte fra norsk NATO-kurs