Irakiske opprørere har tatt grenseovergang til Jordan

Det opplyser etteretningskilder i Irak og Jordan.

HAR INNTATT STORE OMRÅDER: Dette bildet skal ifølge nyhetsbyrået AFP vise feirende soldater fra Den islamiske staten Irak og Levanten (ISIL), etter de inntok byen Mosul i Irak. ISIL har varslet at Bagdad er deres neste mål. Foto: Youtube / Ho / AFP Photo / NTB Scanpix
HAR INNTATT STORE OMRÅDER: Dette bildet skal ifølge nyhetsbyrået AFP vise feirende soldater fra Den islamiske staten Irak og Levanten (ISIL), etter de inntok byen Mosul i Irak. ISIL har varslet at Bagdad er deres neste mål. Foto: Youtube / Ho / AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Etterretningskilder i Irak og Jordan melder nå at sunniopprørere i Irak har tatt kontroll over den eneste grenseovergangen mellom Jordan og Irak, Turaibil.

I tillegg til at opprørsgruppen ISIL har kontroll over store områder i Nord-Irak, har den irakiske hæren nå mistet kontrollen over Vest-Irak og flere grenseområder mot Syria og Jordan.

Tok flere grensebyer Opprørsgruppen ISIL har nå tatt flere viktige byer i Nord-Irak og Syria, og USAs utenriksminister John Kerry landet i dag i Irak for å diskutere kampen mot opprørerne med Iraks ledere.

Det var etter at gruppa i helga tok provinsen Anbar i Vest-Irak, som ligger på grensa til Jordan og Saudi-Arabia, at de nå har tatt grenseposten mellom Irak og Jordan. Det jordanske forsvaret har svart med å styrke sitt forsvar langs hele grensa.

Fredag tok ISIl også Al Qaim og Abu Kamal på grensa til Syria, samt den nordlige byen Tal Afar.

Opprørere vil ta Bagdad Den fryktede sunnimuslimske grupperingen Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) har rykte på seg for å være så brutale at selv al-Qaida tar avstand fra dem, og gruppa har tatt kontroll over Iraks nest største by Mosul og Saddams hjemby Tikrit.

Gruppa sier de ønsker å ta hovedstaden Bagdad, som et ledd i sitt mål om en islamsk stat på tvers av dagens etablerte landegrenser.

Vil skape islamiststat ISIL har nå kontroll over det de vil skal være en islamsk «stat» i store deler av Syria og Irak, kalt «Jihadistan».

Denne nye staten ligger over grensa mellom Syria og Irak, og omfatter Nordøst-Syria og Vest og Nord-Irak. Dette er et mye større område enn det al-Qaida noensinne klarte skaffe seg som base da de på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer