Irakiske soldater skyter mot sine egne

Irakiske soldater skal skyte mot sivile som protesterer mot Saddams regime i Basra i kveld. Et indre opprør mot irakiske styrker kan lette arbeidet til USA og britene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opplysningene, som stammer fra britisk militær etterretning, ble offentliggjort på Sky News i kveld. Ifølge kanalen skal irakiske soldater ha løsnet skudd og brukt bombekastere mot sivile i Basra. Menneskemengdene forsøker å vise sin støtte til de allierte og ikke Sadam Hussein. En irakisk minister benekter i kveld at et folkelig opprør er på gang i Basra. Ifølge ITV, består opprørerne av grupper på 40-50 mennesker. Minst to eksplosjoner har funnet sted i nærheten av hovedkontoret til Baath-partiet, inne i Basra i kveld.

Et indre opprør er det de allierte har ønsket seg, for det vil trolig lette arbeidet med å styrte Hussein og regimet. Men et opprør vil også føre til langt flere sivile tap, og skulle ikke koallisjonsstyrkene fullføre oppdraget sitt i Irak, kan de som trosset Saddam vente seg et grusomt oppgjør.

Lover støtte

En talsmenn for de britiske styrkene sa i kveld at de vil gjøre alt som er mulig for å støtte et opprør mot Saddam i Iraks nest største by.

-Vi vil hjelpe dem på alle de måter vi kan, sa talsmann Chris Vernon.

- Åpne kilder melder at det har vært en form for opprør mot Baath-partiet. Jeg forstår det slik at sjia-befolkningen prøvde å angripe det partiet som har makten, sa talsmann Al Lockwood.

Han sa videre at Baath-partiet svarte med å bruke bombekastere mot en folkemengde. Han hadde også hørt at våpen var blitt brukt mot Baath-partiets hovedkvarter i Basra.

Sky News' korrespondent, Richard Gaisford, forteller i kveld fra Basra at han har sett opprøret og at det er rettet mot sivilbefolkningen. Han melder om granater som er skutt mot mennesker som oppholder seg ved kontorene til Baath-partiet i byen Basra. Ubekreftede meldinger går ut på at lederen for Baath-partiet i Basra ble drept eller tatt til fange i kveld. Når meldingene om dette spredte seg, startet opprøret.