GJENEROBRING: Irakiske sikkerhetsstyrker og paramilitære styrker holder opp et flagget til den Islamske staten (IS), som de har revet ned i Tikrit tidligere i dag. Irakiske styrker har nå nådd sentrum av byen. - Våre sikkerhetsstyrker har nådd sentrum av Tikrit og de har frigjort sørlige og vestlige sider av byen og de beveger seg mot kontroll over hele byen, sier Iraks statsminister Haidar al-Abadi i en uttalelse i dag. Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani.
GJENEROBRING: Irakiske sikkerhetsstyrker og paramilitære styrker holder opp et flagget til den Islamske staten (IS), som de har revet ned i Tikrit tidligere i dag. Irakiske styrker har nå nådd sentrum av byen. - Våre sikkerhetsstyrker har nådd sentrum av Tikrit og de har frigjort sørlige og vestlige sider av byen og de beveger seg mot kontroll over hele byen, sier Iraks statsminister Haidar al-Abadi i en uttalelse i dag. Foto: REUTERS/Alaa Al-Marjani.Vis mer

Irakiske styrker har gjenerobret Tikrit fra IS

Iraks statsminister Haidar al-Abadi erklærer seier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irakiske styrker kjempet seg tirsdag inn mot sentrum av Tikrit og tok kontroll over et rådhus og byens største sykehus.

- Sikkerhetsstyrkene våre har nådd sentrum av Tikrit, og de har frigjort de sørlige og vestlige områdene, og de rykker framover for å ta kontroll over hele byen, sa Abadi tirsdag ettermiddag. Like etter erklærte han at byen var gjenerobret.

Sjiamilits deltar Iran-støttede sjiamilitser deltok i kampene side om side med den irakiske hæren, ifølge Karim al-Nuri. Han er talsmann for den sjiamuslimske Badr-militsen og frivillige irakiske styrker.

Tikrit ble inntatt av IS i juni i fjor. For en måned siden startet Irak en større offensiv for å ta den tilbake, men offensiven har tatt lengre tid enn ventet som følge av hard motstand fra IS og mange bombefeller rundt byen.

Underveis er det kommet meldinger om at de regjeringsstøttede styrkene har gjort seg skyldige i overgrep mot den sunnimuslimske befolkningen i området.

Fly fra den amerikanskledede koalisjonen har den siste uken bombet flere mål i Tikrit, blant annet presidentpalasset der opprørere fra IS har forskanset seg.

Lik i gatene Tikrit, som ligger nord for Bagdad, var hjembyen til Iraks tidligere leder Saddam Hussein, og innbyggerne er hovedsakelig sunnimuslimer.

Ifølge en journalist fra Reuters har styrkene passert hus som var gjennomboret med hull fra skytevåpen og raketter sør i Tikrit. Journalisten har også sett fem-seks lik liggende i gatene, angivelig døde IS-opprørere.

Politistyrkene som journalisten reiser sammen med, frykter at det er festet eksplosiver til likene.
NTB