FORBEREDT: Irakiske styrker samlet seg søndag i utkanten av Fallujah for å forberede storoffensiven mot terrorgruppa IS som kontrollerer byen. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/NTB Scanpix
FORBEREDT: Irakiske styrker samlet seg søndag i utkanten av Fallujah for å forberede storoffensiven mot terrorgruppa IS som kontrollerer byen. Foto: Ahmad Al-Rubaye/AFP/NTB ScanpixVis mer

Irakiske styrker har innledet storoffensiv mot Fallujah

- Timen for frigjøring har kommet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Irakiske styrker har nå startet sin storoffensiv mot den IS-kontrollerte byen Fallujah.

- Timen for frigjøringen av Fallujah har kommet. Vi nærmer oss en stor seier, og Daesh har ikke noe annet valg enn å flykte, sier Iraks statsminister Haider Al-Abadi i en uttalelse på Twitter natt til mandag. 

Daesh er et hyppig brukt arabisk navn på den såkalte Islamske Staten (IS). Den IS-kontrollerte byen er allerede omringet av irakiske styrker og den sjiamuslimske militsen Hashid Shaabi. 

Statsministeren varsler at det irakiske flagg snart skal heises over Fallujah. Byen regnes som en strategisk viktig by, og de irakiske styrkene får støtte av amerikanske luftstyrker i kampen for å ta byen tilbake fra IS.

- Vi skal rive i filler det svarte flagget til de fremmede som har kidnappet Fallujah, sier han ifølge NTB.

Ikke første forsøk Fallujah var den første irakiske byen som falt i terrorgruppa IS' hender, da den ble erobret i januar 2014.

Iraks regjeringsstyrker forsøkte umiddelbart å gjenerobre byen, men måtte avbryte angrepet da militsgrupper i området byttet side. Uklare allianser og lokale militser som byttet side gjorde situasjonen svært uoversiktlig, og gjorde det vanskelig for administrasjonen å gjennomføre lovnadene om å rense Anbar-provinsen for opprørere.

IS var på dette tidspunktet lite fryktet utenfor Irak, og ble hovedsakelig omtalt som en al-Qaida-gruppe i verdenspressen. Siden har IS tatt kontrollen over flere viktige byer i Irak og Syria, men de siste månedene har de opplevd flere store nederlag. 

Nå håper hæren at Fallujah skal bli den neste byen som gjenerobres. Søndag ba den irakiske hæren byens innbyggere om å flykte før kampene begynner, ifølge irakisk statlig fjernsyn. Familier som ikke er i stand til å forlate byen er bedt om å heise hvite flagg for å vise hvor de oppholder seg, melder nyhetsbyrået Reuters

- Effektiv bombing Da irakiske styrker lyktes med å gjenerobre byen Ramadi i desember i fjor, ble Fallujah raskt utpekt som den neste byen på lista til irakerne. 

I likhet med Ramadi ligger også Fallujah Anbar-provinsen. De to byene er på omtrent samme størrelse, og Fallujah skal være lett å ta tilbake, sa Midtøsten-ekspert Knut S. Vikør ved Universitetet i Bergen til Dagbladet den gang.

- De irakiske strykene fikk kontroll over Ramadi ved hjelp av det amerikanske luftvåpenet. USA har funnet en måte å bombe IS på som er effektiv mot IS sine måter å slåss på. Fallujah blir mest sannsynlig den neste byen, forklarte han og la til:
 
- Det irakiske militæret må gjenerobre store områder før de i det hele tatt kan tenke å nærme seg Mosul. IS har lidd en del nederlag, men så har de også utvidet sine områder i Syria, fortalte Vikør.

Dagbladet følger utviklingen.