Irakiske styrker overtar kontrollen i Bagdad

Innbyggerne feiret med fyrverkeri i natt.

FYRVERKERI:  I Bagdad ble det feiret med fyrverkeri i natt. Foto: AP Photo/ Khalid Mohammed
FYRVERKERI: I Bagdad ble det feiret med fyrverkeri i natt. Foto: AP Photo/ Khalid MohammedVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Irakiske styrker tok formelt over kontrollen i Bagdad og andre irakiske byer etter at amerikanske styrker overlot sikkerheten til dem ved midnatt natt til tirsdag.

Det var fyrverkeri, ikke bomber, som lyste opp himmelen over Bagdad da den formelle kontrollen ble overført, skriver NTB.

Tusener av mennesker deltok i en fest i en park i Bagdad der lokale sangere framførte patriotiske sanger, og høyttalere på politistasjoner over hele landet spilte opptak av de samme sangene hele dagen.

Nasjonal helligdag
Statsminister Nuri al-Maliki erklærte 30. juni som nasjonal helligdag for å feire at Irak hadde fått igjen sin suverenitet.

De fleste amerikanske soldater hadde allerede forlatt Bagdad og de andre byene i forkant av den formelle maktoverleveringen.

Selv om mange irakere er stolte over å få tilbake kontrollen over landets byer, var de også nervøse for at sikkerhetsstyrkene ennå ikke er sterke nok og at volden vil tilta igjen, rapporterer nyhetsbyrået AP.

Sjiamuslimer frykter sunnimuslimske bombeattentater, mens sunnimuslimer er redd for at de sjiadominerte sikkerhetsstyrkene ikke vil gi dem nok beskyttelse.

Bare den siste uka er over 250 sivile drept i voldsaksjoner. Forrige onsdag mistet 78 mennesker livet, da Bagdads sjiamuslimske bydel ble rammet av det verste angrepet på 16 måneder.

Bagdad-beboer Hanaa Abdul Hassan sier til CNN at hun føler frykt og skrekk.

- Uten amerikanerne var vi redde for hverandre, og nå som amerikanerne drar vil vi bli enda mer redde. Vi vet at amerikanerne holdt dem tilbake, så nå vet vi ikke hva som kommer til å skje, sier hun.

Andre gleder seg over friheten og har tro på at Irak selv vil beholde freden.
USA fortsatt til stede
Selv om det nå er irakiske styrker som formelt tar over kontrollen vil amerikanske stryker være tungt til stede i Irak.

PÅ VAKT I BAGDAD:  Irakisk politi patruljerer gatene i Bagdad. De irakiske styrkene har fra tirsdag det formelle ansvaret i de irakiske byene. Foto: AP Photo/Hadi Mizban
PÅ VAKT I BAGDAD: Irakisk politi patruljerer gatene i Bagdad. De irakiske styrkene har fra tirsdag det formelle ansvaret i de irakiske byene. Foto: AP Photo/Hadi Mizban Vis mer

I dag står USA med 133 000 soldater i landet. Det totale antallet soldater vil ikke synke under 128 000 før etter det irakiske parlamentsvalget i januar neste år. I løpet av september skal alle amerikanske militæroperasjoner opphøre, og innen utgangen av august neste år skal alle amerikanske kampstyrker være ute av Irak. Styrker som driver opplæring av den irakiske hæren og overvåkning med ubemannede fly vil fortsatt være der.

Ut fra den avtalen USA har inngått med Iraks statsminister skal det amerikanske militære nærværet være en saga blot i 2011.

Henrik Thune, forsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt, og Irak-spesialist, tror vi ganske umiddelbart vil få vite hvordan det går med Irak når det amerikanske tilbaketrekkingstoget nå starter.

- Svaret vil vi få i løpet av de neste ukene. Da vil vi se om den irakiske hæren som amerikanerne bygget opp og regjeringen i Bagdad klarer å holde orden, sier han i et intervju med Dagbladet.no

FEIRET:  Flere tusen mennesker festet i den irakiske hovedstaden i natt. Foto: P Photo/ Khalid Mohammed/Scanpix
FEIRET: Flere tusen mennesker festet i den irakiske hovedstaden i natt. Foto: P Photo/ Khalid Mohammed/Scanpix Vis mer