- Iraks 51. divisjon overga seg

Iraks 51. divisjon overga seg til koalisjonsstyrker i Sør-Irak fredag, opplyser kilder i Pentagon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kildene kapitulerte øverst- og nestkommanderende for divisjonen på et ikke navngitt sted.

Alle soldatene i divisjonen skal også ha lagt ned sine våpen og overgitt seg.

Dette er første gang en sjef for en irakisk divisjon overgir seg til koalisjonsstyrker. Ifølge kilder i det amerikanske militæret, skal han ha blitt overtalt til å overgi seg, melder New York Times.

De irakiske styrkene har de siste ukene blitt pepret med flygeblader og propaganda, hvor de oppfordres til å kapitulere.

Normalt inneholder en irakisk divisjon 15.000 soldater, men siden Golfkrigen i 1991 har flere av avdelingene bare hatt halvparten så mange soldater.

Divisjonen skal ha vært utplassert i et av områdene hvor de USA-ledede styrkene tok seg inn i Sør-Irak. Militærkilder sier til New York Times at mange soldater rett og slett forlot postene sine, og at divisjonen gikk i oppløsning.

USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld sa under en pressekonferanse fredag kveld at samtaler kontinuerlig pågår mellom amerikanske styrker og ulike irakiske avdelinger med tanke på overgivelse.

Australias forsvarssjef Peter Cosgrove sa fredag at australske styrker har overtatt et irakisk marinefartøy med 68 miner om bord. 50 irakiske soldater blir holdt som krigsfanger om bord på forsyningsskipet HMAS Kanimbla, etter at en rekke soldater overga seg.

NTB-Reuters-DPA