Iraks grunnlov godkjent

Resultatene fra folkeavtemningen er klare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Det var lørdag 15. oktober Iraks befolkning gikk til urnene for å stemme for eller mot det nye grunnlovsforslaget.

Resultatene fra folkeavtemningen er i dag endelig klare, og et flertall har godtatt den nye grunnloven, opplyser valgmyndighetene ifølge AP.

Det var lenge knyttet spenning til om sunnibefolkningen i landet, som har vært sterke motstandere av grunnloven, klarte å få til det påkrevde flertallet mot loven.

De måtte ha vunnet tre fjerdedeler av stemmene i minst tre av Iraks 16 provinser for å klare å stoppe grunnloven. Det gjorde de ikke. 

Ifølge valgkommisjonen ble nei-flertallet bare på 55 prosent i den siste, avgjørende provinsen Ninevah. I de to provinsens  Salahuddin og Anbar var nei-flertallet på over 75 prosent. Sunnidominerte Anbar hadde rundt 95 prosent nei, mens i ni kurdiske og sjia-dominerte provinser var ja-flertallet like høyt. 

Mange sunnimuslimer frykter at grunnloven i realiteten vil føre til at Irak deles opp i to nærmest selvstendige og oljerike ministater og at sunniene isoleres i fattige vestlige og sentrale regioner av landet, med en svak sentralregjering i Bagdad.

Medlemmer av valgkommisjonen og FN-representanter skal ikke ha funnet tegn på valgfusk som kan ha påvirket resultatet i valget.

Den nye grunnloven bereder grunnen for valget av det irakiske parlamentet 15. desember i år.

<B>STORT TELLEARBEID: Her bærer valgmedarbeidere ut kasser med stemmesedler i Bagdad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer